Nejkrásnější zámky nebo katedrály jistě vzbuzují obdiv, existují ale i jiné úchvatné stavby, které stojí za návštěvu a za pozornost.

1. Žehlička (Flatiron Building), New York, USA

V New Yorku je zhruba 5600 mrakodrapů, ale Žehlička je nezaměnitelná. Trojúhelníková stavba stojí na křižovatce slavných ulic – Broadwaye a Páté Avenue, její třetí stranu lemuje 23. ulice. Perfektní výhled je na ni z vyhlídkové plošiny v mrakodrapu Empire State Building. Pozornost turistů tato budova přitahuje svým bizarním tvarem, který připomíná starou litinovou žehličku, ale i výzdobou ve stylu renesance. Pokud chcete vědět o téhle stavbě víc, napsali jsme o ní zvláštní článek, protože je to opravdu zajímavé.

Zdroj: Youtube

2. Hallgrímskirkja, Reykjavík, Island

Se svou výškou 73 metrů se jedná o bezkonkurenčně nejvyšší kostel na Islandu a jednu z nejvyšších budov na ostrově vůbec. Je nepřehlédnutelný už po cestě z letiště v Keflavíku, a to především díky zvláštnímu tvaru, který připomíná spíš raketoplán než kostel. Vyhlídkovou věž kostela ročně navštíví tisíce lidí. Výtah turisty vyveze až na plošinu, odkud je nádherný výhled na Reykjavík, hory v jeho okolí a Atlantský oceán.

Zdroj: Youtube

3. Capital Gate, Abú Dhabí, Spojené arabské emiráty

Šikmá věž v Abú Dhabí je 4x víc „nakřivo“ než ta italská v Pise. Na rozdíl od ní náklon není způsoben nestabilním podložím, ale odvážnou představivostí šejků ze Spojených arabských emirátů. Nehne s ní ani vichr či zemětřesení. Stavba je totiž sestavená ze stovek diagonálně navazujících panelů ve tvaru diamantu, které tvoří extrémně pevnou síť, zvanou diagrid.

Zdroj: Youtube

4. Oriental Pearl Tower, Šanghaj, Čína

V Šanghaji je mnoho mrakodrapů a výškových budov. Jednou z nich je TV vysílač Oriental Pearl Tower (Perlová věž). Stavba byla započata roku 1990 a dokončena o čtyři roky později. Věž se skládá z 11 koulí různé velikosti. Dvě největší koule mají průměr 50 metrů (spodní) a 45 metrů. Jsou propojeny třemi sloupy o průměru 9 metrů. Na věži je celkem 15 pozorovatelen, přičemž nejvyšší je ve výšce 350 metrů. Ve výšce 267 m se nachází otočná restaurace, která skýtá nádherný pohled na celou Šanghaj.

Zdroj: Youtube

5. Opera v Sydney, Austrálie

Obří plachetnice kotvící v přístavu nebo roztažená křídla exotického ptáka. To vše připomíná budova Opery v Sydney s kaskádou mušlovitých útvarů. Celý komplex se rozkládá na ploše 1,8 hektaru. Zahrnuje pět hlavních sálů, výstavní síň, nahrávací studio i restaurace. Střechu pokrývá více než 1 000 000 keramických dlaždic. Stojí na 580 betonových pilířích, jejichž základy sahají do hloubky 25 metrů a nesou 160 tisíc tun těžkou konstrukci.

Zdroj: Youtube

Zdroj: zena.aktualne.cz, epochalnisvet.cz