Naše chutě se mění nejen během života, ale také v konfrontaci se zahraničními kuchyněmi, novými surovinami na trhu, cestováním do stále vzdálenějších zemí a tak dále... Přikláníme se k různým gastronomickým stylům, inspirují nás také různé módní trendy v kulinářství a na nějaká pozoruhodná jídla nás prostě jenom upozorní například otevření cizokrajné restaurace, do které brzy chodí půlka města. A její hosté zanedlouho třeba začnou shánět příslušné ingredience, koření, suroviny, aby nějakou tu specialitu vyzkoušeli i doma. Do centra zájmu se teď dostává třeba (severo i jiho) africká a arabská kuchyně, a to se vším, co k tomu patří.

Po čínsku a po italsku - skoro už domácí kuchyněČínská i italská kuchyně (nebo spíš počeštělé variace na ně) už dávno v našich kuchyních zdomácněly a jen těžko se vytratí, o tom zdá se není pochyb.

Proto bez čínské pánve wok se ani v letošním roce neobejdeme. Možná bychom si ale mohli pořídit dokonalejší. Pokud se na staré pánvi například maličko odlupuje adhezivní vrstva, vypravme se do obchodu ihned. Samozřejmostí by měl být co nejkvalitnější povrch (na ty nejdokonalejší pánve už dnes můžeme sáhnout vidličkou nebo nožem) a středový barevný puntík, který ztmavnutím barvy hlásí, že je pánev rozpálená a máme začít smažit. Vybereme si i pohodlné, dokonale ergonomické držadlo.

Čtverce kontra ovályČínské čtvercové bílé mísy, misky a talíře úžasně šetří místo. Sestavit z nich na stole můžeme efektní šachovnici. Nejlépe vyniknou na tmavém, temném ubrusu, na který rozestavíme sadu čistě bílého nádobí plného pravých úhlů. Na opačném pólu tvarosloví leží oblé jídelní misky a talířky ve tvaru kapek, slz, oválů a motivu jing-jang, které do sebe zapadají. Což je opět velmi působivé, a rovněž šetří místo na stole.

Italské nádobí a náčiníNádobí italské produkce je drahé – nerez cedníky a speciální hrnce na těstoviny, mlýnky na koření, šálky na espreso a další designérsky vydařené kousky z kvalitních materiálů si proto budeme možná pořizovat postupně. Zamyslet se mezitím můžeme třeba i nad klasickým „římským hrncem“ z terakoty.

-ag-Foto: Archiv In