Spáry mezi kachlíčky jsou vyplněné spárovací hmotou, která ale časem poněkud šedne a zanáší se nečistotami, ve vlhké koupelně se může objevit i plíseň. Výrobci moderních spárovacích hmot sice deklarují odolnost proti zašpinění, změnám barvy i plísním, ale nemusí to fungovat stoprocentně, případně máte koupelnu vyspárovanou už nějakou dobu, ale přesto ji chcete mít čistou a udržovanou.

Nechcete-li chemii, začněte jedlou sodou

Na trhu jsou různé chemické prostředky na čištění spár, ale můžete to zkusit i čistě přírodní, navíc levnou cestou. Pouze v případě plísně je lepší použít profesionální prostředek. Jakmile je případná plíseň zlikvidovaná, můžete se vrhnout na ekologický proces čištění.

Dlaždice i spáry můžete vydrhnout pomocí osvědčené jedlé sody. Dnes už se neprodávají jen minisáčky do kuchyně, ale můžete si koupit klidně i pětikilové balení a používat ho v domácnosti při úklidu. Soda je levná, účinná a nezatíží váš byt ani životní prostředí nežádoucími chemikáliemi. Na zaschlou špínu na dlaždicích i ve spárách si připravte půl litru vody, v které rozpustíte tři polévkové lžíce sody. Houbičkou namočenou v tomto roztoku otřete dlaždice, na spáry použijte klidně starý zubní kartáček. Případně můžete využít parní čistič, který si se špínou a usazeninami poradí přírodní silou horké páry.

Pěkný vzhled spár zajistí bílá svíčka

A jak zařídit, aby vyčištěné spáry vydržely pěkné co nejdéle? Stačí obyčejná bílá parafínová svíčka. Vyčištěné spáry nechte pořádně uschnout a potom je přejeďte, podle potřeby i opakovaně, tupým koncem svíčky. Bílý vosk spáry hezky rozzáří, ale také je přirozeně naimpregnuje, takže se v nich nebude držet voda, nečistoty ani plísně. Postup můžete podle potřeby opakovat, aby byly spáry chráněné před vlhkostí, a navíc stále pěkně bílé.

Tento postup lze samozřejmě využít nejen v koupelně, ale i v kuchyni nebo kdekoliv, kde máte kachlíčky a chcete udržovat jejich spáry čisté a pěkně vypadající.

Zdroj: nápadov.cz