Popínavá sukulentní rostlina svícník neboli Ceropegia woodii dorazila do našich krajů z jižní Afriky a díky své nenáročnosti a zároveň dekorativnosti rychle získala na oblibě. Hodí se totiž velmi dobře i do běžných bytů, má ráda teplo a suchý vzduch jí vůbec nevadí, naopak. A navíc nadělá opravdu hodně parády.

Jméno získal podle neobvyklých květů

Svícník je na první pohled atraktivní rostlina – na tenkých nitkovitých výhoncích rostou drobné listy ve tvaru srdíček, proto se mu také v anglicky mluvících zemích přezdívá String of Hearts neboli šňůra srdíček. Lístky kromě pěkného tvaru zaujmou i svojí kresbou a vybarvením – na vrchní straně listu je výrazné stříbrnozelené mramorování, zespodu jsou lístky vybarvené do růžova. Může kvést celoročně, ovšem nejčastěji kvete na konci léta. Tehdy se mezi listy objeví trubkovité kvítky purpurové barvy, které připomínají svíci, odtud český název rostliny.

Pěstování zvládne každý

Svícník má rád světlé místo, nevadí mu ani přímé slunce. Zvládne i polostín, ovšem nedostatek světla způsobí blednutí barvy i charakteristického mramorování na listech, a to by byla škoda. Není náročný ani na zálivku, stačí ho zalévat po mírném proschnutí substrátu. Na nedostatečné zalévání vás upozorní schnutím a padáním lístků, ale víc by mu škodilo přelití, kdy hrozí zahnívání kořenů, žloutnutí listů a nakonec i odumření rostliny. V zimě zálivku ještě omezte. Vzhledem k tomu, že má rád suchý vzduch, není potřeba ho ani rosit.

Vyhovuje mu pokojová teplota, v zimě ho můžete umístit na chladnější místo, ale teplota tam nikdy nesmí klesnout pod 10 °C. Když ho ale necháte v pokojové teplotě, vadit to nebude. Od jara do podzimu uvítá jednou měsíčně přihnojování nejlépe tekutým hnojivem, přes zimu spolu s omezením zálivky hnojivo vynechte. Není nutné ho ani přesazovat, v jednom květináči vydrží spokojeně i několik let. Navíc je svícník odolný proti škůdcům i chorobám.

Pokud byste ho chtěli namnožit, což se může stát, neboť roste sice rychle, ale celkem řídce, takže můžete mít chuť ho v květináči trochu „zahustit“, existují dva způsoby: buď hlízkami, které rostou mezi listy, tyto hlízky stačí položit na zeminu a brzy z nich vyraší kořínky a vzápětí stonky, případně stonkovými řízky, které se dají zakořenit do vody. Ve vodě musí být ponořené kolínko, z kterého vyrůstají lístky, protože ze stejného místa poté vyrazí kořínky.

Nejkrásnější je převislý

Díky svému vzhledu a stavbě se svícník nejlépe uplatní v závěsných nádobách, ale můžete ho dát třeba na okraj poličky a nechat jeho až 1,5 m dlouhé stonky přepadnout dolů. Pokud nechcete převislou variantu, můžete mu dát oporu, po které se bude pnout. Ale pokud budete oporu vybírat nebo vyrábět, zvolte raději vyšší než nižší, rostlina totiž opravdu rychle přibývá.

Zdroje: gardners-eshop.cz, https://www.pokojovky.co, ceskestavby.cz