Svilušek existuje mnoho druhů, z nichž za významné škůdce je považováno zhruba 10, mezi nejznámější patří sviluška chmelová a sviluška ovocná. Tito roztoči sají šťávu z rostlin takovým tempem, že rostlinu dokážou úplně zničit, což ještě podporuje fakt, že se velmi rychle množí. Napadají hospodářské rostliny, jako je například chmel, okurky, brambory, vinná réva, maliny, ale nepohrdnou ani pokojovými rostlinami. A právě podzim a zima, kdy se v bytech topí a je v nich suchý vzduch, jsou pro svilušky příhodné období k útoku na naše domácí rostlinstvo.

Jak přítomnost svilušek poznat?

Dospělí jedinci připomínající miniaturní pavoučky jsou často velcí jen 0,5 mm, navíc žijí na spodní straně listů, takže je obtížnější si jich všimnout. Upozornit nás můžou drobné bílé skvrnky na listech, které ze začátku vypadají jako poprášené moukou. Později, pokud svilušky nerušeně pokračují ve svém destruktivním díle, list získává stříbřitý nádech a postupně zavadá, žloutne, až uschne. Některé druhy svilušek (například chmelová) vytvářejí na zasažených rostlinách pavučinky, v kterých je můžeme vidět i pouhým okem jako droboučké pohybující se tečky. Stejně tak je můžeme, lépe za pomoci lupy, vidět na spodní straně listů. Jejich barva se pohybuje od téměř neviditelné bělavé přes oranžovou až po černou.

Pro boj se sviluškami se obrňte trpělivostí

Vzhledem k tomu, že svilušky mají rády sucho a teplo, je u pokojovek důležité nezapomínat na rosení. Ale i venku, pokud je suché a teplé počasí, je potřeba rostliny zhruba od června kontrolovat. Pokud svilušky najdete na pokojových rostlinách, snažte se nejvíc zasažené části, pokud to rostlina snáší, odstranit a na zbytek aplikujte postřik. Pokud nechcete hned nasazovat těžkou chemii, zkuste osvědčené triky s přírodními ingrediencemi. Pro všechny preparáty, ať již přírodního, či chemického původu, však platí, že je postřik nutné opakovat, aby se zlikvidovala i nově vylíhlá generace. Celá kúra tak může trvat i několik týdnů.

Pomůže cibule, heřmánek i mýdlo

Vyrobit si cibulový postřik je snadné – cibulové slupky nejlépe z několika cibulí zalijte vroucí vodou a nechte vyluhovat alespoň tři dny. Poté roztok sceďte přes sítko či plátno a neředěný aplikujte rozprašovačem na postižené rostliny, a to hlavně na spodní stranu listů, kde svilušky žijí.

Dobrý účinek má i odvar z heřmánku – 5 až 6 polévkových lžic květů zalijte litrem vroucí vody a nechte vyluhovat. Poté sceďte, výluh před aplikací zřeďte s vodou v poměru 1:5 a aplikujte rozprašovačem opět především na spodní stranu listů, ve frekvenci každé 3–4 dny po dobu 3 týdnů.

Stejně tak můžete vyzkoušet i silný mýdlový roztok neboli normální tuhé mýdlo rozpuštěné ve vodě, po jehož aplikaci se svilušky udusí.

Kde nepomůže příroda, nastoupí chemie

Na trhu je množství přípravků, které jsou určené přímo na svilušky, například Nissorun či Vertimec. Je lepší koupit takový preparát, který se nemusí složitě odměřovat (poměr většinou bývá uveden na velké množství vody, což u pár pokojovek může být problém), ale je to již hotový roztok připravený k použití. I tyto chemické přípravky je nutné aplikovat opakovaně, jak ostatně uvádějí návody.

U velkých ploch pomůže biologický nepřítel

Pokud máte napadenou celou zahradu, ovocný sad či vinici, můžete si pořídit přirozeného nepřítele svilušek – dravého roztoče Typhlodromus pyri. Prodává se v podobě plstěných pásek, které se připevní na stromy či keře. Roztoči, kteří se sviluškami živí, se rozlezou do větví a díky svému apetitu se o přemnožené svilušky postarají.

Zdroje: bydlímekvalitně.cz, abecedazahrady.dáma.cz