Svilušky jsou na první pohled nenápadné – jsou to malí roztoči připomínající pavoučky. Tedy v případě, že se na ně podíváte lupou. Jsou opravdu malé. A jak přesně rostlinám škodí? Tím, že z listů vysávají šťávu, začnou listy žloutnout, vadnout a opadávat. Opravdu silné napadení sviluškami poznáte podle drobných pavučinek. Svilušky mohou rostliny vyčerpat tak moc, až nakonec uhynou.

Něco málo o sviluškách:

Zdroj: Youtube

Jak sviluškám předcházet v bytě?

Prevence u pokojových rostlin v bytě je jednoduchá. K tomu, abyste se svilušek zbavili, je vhodné udržovat v bytě vyšší vlhkost vzduchu. To znamená pravidelné větrání, dejte však pozor, aby rostliny neprochladly. Vlhčího vzduchu můžete docílit používáním odpařovačů na radiátorech. Jednou až dvakrát týdně nezapomínejte na rosení rostlin. Pravidelně kontrolujte listy rostlin.

Pokud se na rostlinách svilušky objeví, máte dvě možnosti. První z nich je použití domácího postřiku. Ten funguje v případě menšího napadení. Použijte stolní olej, trochu smáčedla a kypřicího prášku. Případně použijte heřmánkový odvar v koncentraci 1 : 5, to vám bude stačit.

Při silnější invazi musíte sáhnout po chemii – fungují tzv. akaricidy. Pokud doma svilušky objevíte, zasáhněte co nejdřív.

Jak se zbavíte svilušek ve skleníku?

Podobný boj vás čeká i v případě, že na svilušky narazíte ve skleníku. Tam se objevují třeba na okurkách. Zde používejte zejména šetrnější přípravky. Chemie má totiž ochrannou lhůtu, po kterou plody nesmíte konzumovat. Proti sviluškám vám může pomoci každoroční dezinfekce půdy – ta se provádí dusíkatým vápnem. Dobře zafunguje také vykuřování dýmovnicí.

Zdroj: https://ceskestavby.cz, zahradkarskaporadna.cz