Ve skutečnosti je úloha světla v tmavém koutě mnohem významnější, než jen jeho ozdoba. V interiéru navozuje příjemnou atmosféru a světelně ho sjednocuje. Napomáhá nejen orientaci v prostoru, ale má význam také ze zdravotního hlediska. Při prudkém přechodu ze tmy do světla a naopak se namáhají oči, a tak lékaři doporučují v místnosti přizpůsobit světelné podmínky. Například při sledování televizoru bychom vždy měli mít rozsvícenou alespoň malou lampu. Navíc podle současného diktátu osvětlení interiéru se v jedné místnosti používá několik různých typů lamp. Doma by vám proto nemělo chybět stojací ani stolní svítidlo.

Větší a nápadnější

Stojací lampy patří odedávna k předmětům, které návrháři rádi vymýšlejí. Dodnes se zapsalo několik modelů mezi ikony designu, za všechny připomeňme Arco, které v roce 1962 navrhl Achille a Pier Giacomo Castiglioni a které dodnes italská společnost Flos vyrábí. Některé modely vznikly díky oblíbeným stolním provedením. Jejich tvary byly natolik populární, že se výrobci rozhodli je maximalizovat – vzniklo pár kousků, které stojí za to pořídit si domů.

S přibývajícími léty se zvyšovaly nároky, a tak tyto lampy, jejichž hlavním posláním bylo zdobit, měly další funkci. Jejich svit mohl nahradit centrální světlo, zabezpečit světlo na pracovní desce stolu, vyrovnávat světelnou hladinu apod.

S ohledem na funkci návrháři připravují různé typy stojacích svítidel. S jedním, dvěma nebo více zdroji světla vyzařují jak nepřímé, tak i přímé světlo. Zdrojem osvětlení je zpravidla klasická či halogenová žárovka, v posledních letech to bývají LED diody. Účelu odpovídá jejich pohyblivost, a tak mohou mít výškově nastavitelné rameno se stínítkem určujícím směr světla, otočnou podnož apod. Větší a těžší modely jsou vybaveny kolečky usnadňujícími přesun.

K výrobě se používá nejčastěji kov, sklo a plasty v nejrůznějších barvách, existují typy se stínítkem z papíru, dřeva, látky, někteří návrháři se zhlédli v přírodě a používají skořápky vajec, peří apod.

Účel světí prostředky

Ne každý chce nebo může věnovat celý kout jedné lampě. Častokrát si pořizujeme menší provedení - stolní lampu. Jenže ty nepatří na pracovní stůl, jak by se mohl někdo domnívat. Tato světla nejsou vybavena rameny s klouby umožňujícími nastavit směr a vzdálenost světla. Mají stejný úkol jako stojací lampy, od sebe se liší pouze umístěním. Nejčastěji je používáme na nočním stolku a pak všude tam, kde potřebujeme alespoň malé světlo a máme k dispozici zásuvku.

Jak nejlépe vybírat?stolní a stojací lampa

  • Ujasněte si účel, ke kterému má lampa sloužit
  • Podle něj zvolte typ a nezapomeňte na dostatečný zdroj světla
  • Zamyslete se, zda máte lampu kam umístit
  • Design vybírejte s ohledem na okolní zařízení

Nezapomeňte...

  • Většina kolekcí svítidel zahrnuje stojací i stolní provedení. Můžete si tedy pořídit set shodného designu.
  • Promyslet údržbu. Zkontrolujte snadnou omyvatelnost stínítka i manipulaci se zdrojem osvětlení.
  • Zkontrolovat, zda je možné se svítidly snadno manipulovat.

-zal-Foto: Kungalini, Itre, Alt Lucialternative a luxit, StarDeco