Také svítidla vhodná do haly tvoří mezi ostatními zvláštní skupinu. Rozhodně sem nepatří nástropní přisazené skleněné puklíky, které se v prostoru dokonale ztrácejí a jedinou slabou žárovkou nedokážou zajistit ani minimální potřebnou hladinu osvětlení. Především do převýšených rozlehlých nebo schodišťových hal je třeba zvolit adekvátní svítidlo. Vysoký prostor zútulní zavěšený lustr odvážně spuštěný jen tak hluboko, aby nehrozila kolize při pohybu po domě. Opravdu rozlehlým halám bude slušet obrovská koule, jejíž povrch tvoří efektní pavučina černých nebo bílých nití. Několikaramenný křišťálový lustr zdobený skleněnými dekorativními ověsky výborně doplní historizující nebo neobarokní styl, případně vytvoří příjemný kontrast se strohým minimalistickým interiérem. Velmi efektní je také skupina svítidel zavěšených v odlišné výšce, nejlépe s různou velikostí stínidla. Nejhezčí kompozici vytváří vždy lichý počet, který uzpůsobíme velikosti prostoru a svítidla.

Svítidla na schodiště

Schodiště má díky své dynamice zcela specifické požadavky na nasvícení. Oblíbeným a osvědčeným řešením je řada nástěnných svítidel kopírujících sklon schodiště na přilehlé zdi. Důležité je, aby žárovka byla celá dokonale zakrytá stínidlem! Až nepříjemně často se totiž stává, že svítidla, která vypadají celkem pěkně při výstupu, nás později nemilosrdně oslňují po celou dobu sestupu. Stínidlo zcela uzavírající žárovku nejenže brání oslnění a rovnoměrně rozptyluje vyzařované světlo do všech stran, současně také brání usedání prachu na žárovku, kde je obtížně čistitelný, a současně snižuje světelný výkon. V centrálních nebo točitých schodištích se přímo nabízí osvětlení centrálním zavěšeným lustrem. Obzvlášť v komunikačních prostorech, které mají spíše praktický charakter, si můžeme dovolit experimentovat a svítidlo vybírat jako čistě estetický a dekorativní prvek, který svým neobvyklým tvarem, stylem nebo barevností bude poutat zaslouženou pozornost.

Výmalba

Protože haly ani schodiště nejsou většinou využívány k delšímu pobytu, můžeme v nich uplatnit odvážnější řešení, výraznější barevnost nebo vzory. Ponechat zdi komunikací fádně bílé nebo jen nevýrazně barevné by byla škoda. Vybavení schodišť a rozlehlých hal je většinou omezeno na převážně praktické a funkční prvky, proto musíme pro jejich zútulnění využít jednoduché prostředky. Základním z nich je právě výmalba stěn. Obzvláště syté teplé barvy mají obdivuhodnou schopnost opticky zmenšit, příjemně semknout stěny nebo snížit strop příliš rozlehlých prostor. Pro váhavé je k dispozici osvědčená a široká řada neutrálních odstínů zahrnující chladnější i teplejší odstíny hnědých, šedých a lomených bílých, které je možné vzájemně kombinovat. Příjemně a luxusně působí zrzavá v kombinaci s barvou kapučína, zjemněná smetanovou. Kdo preferuje eleganci chladnějších tónů, ať vyzkouší dva odstíny šedé, které interiér výrazně zútulní a zásadně promění jeho atmosféru.

Nuda a sterilita

Podobně jako jinde v domě, také na schodištích a v halách často vládne nuda, šeď a sterilita, kterým se obzvlášť tady mimořádně daří. Zařizování a vybavování komunikací v domě totiž navíc komplikuje řada předsudků, které je pasují do role ryze funkční součásti domu a brání nám výrazněji je dekorovat bytovým textilem nebo adekvátními doplňky. Pokud se zdráháme položit do haly koberec, aby se příliš nešpinil, pověsme ho na zeď. Pokud se jedná o kvalitní ručně tkaný, případně starožitný koberec, ovládne celou místnost, dodá jí vzor, barevnost a styl. Ačkoliv závěsy, záclony ani rolety na schodišti či v hale pravděpodobně nepotřebujeme, po jejich zavěšení budeme mile překvapeni estetickým dojmem a zásadní proměnou atmosféry. Haly stejně jako schodiště jsou ideálním místem pro vystavení rodinných sbírek. Pro ty se často jinde místo nenajde a komunikace oživí a zabydlí. Jednotlivé předměty soukromých sbírek navíc bezděčně často fungují jako vysoce estetické dekorace.

-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 11/2010-Foto: Artemide, www.profimedia.cz

V lednovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Vše o rekonstrukci
  • Architekt Rampich srovnává dobrý a špatný satelit
  • Stavební spoření po Novém roce
  • Nová rubrika architektky Haroldové: Barvy v domě – v prvním díle vše o použití bílé
  • Krby a krbová kamna
  • Jak kupovat sedací nábytek
  • Zahrada pro děti

Lednové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji již od 14. prosince 2010.