Svícení v domácnosti představuje zhruba stejnou spotřebu elektrické energie, kolik je jí potřeba na přípravu pokrmů – tedy na vaření a pečení. A to znamená poměrně dost; měli bychom tedy kontrolovat kvalitu osvětlení, častěji zhasínat nebo některé osvětlení vůbec zrušit a také přejít na ekonomičtější zdroje světla.

Nejprve si ověříme, zda opravdu někde nesvítíme zbytečně. Když projdeme bytem (nebo domem a jeho nejbližším okolím), zřejmě zjistíme, že zbytečně svítíme na mnoha místech. Různá, skoro nefunkční nebo ryze dekorativní světýlka v komunikačních prostorách, předsíních, chodbách, na schodištích, ale i na zápraží, v zahradě se dají opravdu velmi výrazně zredukovat. Dekorativní osvětlení je často náročné na spotřebu elektřiny. Takové nasvětlování je navíc nejen zbytečné a občas vypadá kýčovitě, ale například pro stromy v zahradě je i vysloveně škodlivé; rostlinám vadí 24 hodin denně světlo; potřebují nutně noční tmu ke svému zdravému vývoji.

Osvojíme si zásadu, že klasické žárovky s vysokou spotřebou elektřiny máme tam, kde se svítí během dne mnohokrát, opakovaně a velmi krátkodobě, jako je tomu ve spíži nebo na toaletě. Úsporným žárovkám by stálé rozsvěcování a opětovné zhasínání vadilo, takže jsou tam, kde se svítí celý večer – v kuchyni, velkém obytném prostoru a podobně. Také tam, kde se domníváme, že je slabé světlo nutné po celou noc z hlediska bezpečnosti, třeba na schodišti, umístíme ty nejúspornější žárovky.

Kvalitní kompaktní zářivky dosahují až pětkrát nižší spotřeby ve srovnání s klasickou žárovkou, a přitom mají i 15x delší životnost. Jsou vhodné svým bílým světlem podobným světlu dennímu k večerním pracím, ať už u stolu nebo v křesle – ke psaní, čtení, pletení či modelářství i pěstování jiných koníčků.

Kompaktní zářivky jsou tedy velmi výhodné, ale stane se často, že je nemůžeme pro jejich specifický tvar se širší spodní částí našroubovat do některých svítidel, která máme doma. Nová svítidla nekupujte, pokud nemají řádné označení, certifikát, vyznačeného výrobce. Vybírejte tedy raději ve specializovaných obchodech než třeba v hypermarketech nebo někde u stánku, kde je jejich původ neznámý.

-ag-Foto: www.isifa.com

Související články:Pár maličkostí, kterými ušetříme náklady na topeníŠetřit, nebo plýtvat – je to na násKonec hledání žárovek