Pro nás je jedním z nejbližších švýcarských kantonů Graubünden. Je to také největší kanton, a proto nás nepřekvapí, kolik věcí, žánrů, zážitků se tady střídá opravdu na každém kroku. V Graubündenu leží vyhlášené zimní středisko Svatý Mořic i dějiště světového ekonomického fóra město Davos. Hlavním městem kantonu je nicméně nenápadně elegantní Chur.

ČTĚTE TAKÉ:

Do vetřelcova baru…

Ne každý tuší, že ze švýcarského Churu pochází tvůrce výtvarné části slavného filmu Vetřelec. Hans Rudolf Giger se zde narodil v roce 1940. Jeho umělecké působení, které hodně zasahuje do designu, mu vyneslo velmi rychle světovou slávu. Film Vetřelec, který byl natočen v roce 1979, se dodnes dočkal již čtvrtého pokračování.

Možná je to tím, že Švýcaři přeci jen nedokážou změnit svůj pedantský přístup k práci, ať se jedná o cokoli. Všechno tady prostupuje smysl pro detail a důsledně provedenou práci. H. R. Giger navrhl vybavení baru, který nese jeho jméno a měl původně fungovat v New Yorku. Na hlavní město konzumu, v zemi, kde má velkou oblibu všechno na jedno použití, byla jeho realizace příliš náročná, respektive drahá. H. R. Giger Bar vznikl tedy v Churu, umělcově rodném městě. Při jeho návštěvě zjistíte, že řemeslné zpracování barových židliček i dalších částí interiéru je provedeno s podobnou péčí jako proslulé švýcarské hodinky.

…nebo na suši

A jestli vás noční bary nebaví, ochutnejte místní alpské suši. Jídlo, které je zdravé, veselé a originální, si můžete klidně vyzkoušet doma. A klidně se nemusíte držet surovin používaných v Churu. Protože právě na zdejším přístupu k této gastronomické ikoně Japonska je vidět, že není třeba kreativitu v kuchyni nijak krotit. Alpské suši se dělá ze sýra a špeku, což jsou ve Švýcarsku prakticky všudypřítomné suroviny. Sýr se nakrájí na hranolky a ty se zabalí do tenkých plátků velejemného sušeného špeku. Všechno se to zabalí do vařených krup spojených zakysanou smetanou, což vizuálně připomíná rýži. A kde je ta náhražka mořské řasy? Tu tvoří spařené listy mangoldu. Výsledek je lahodným spojením kaloricky i chuťově výrazného špeku a sýra s jemnými kroupami a zdravým mangoldem.

Foto: Graubuenden Tourismus, archiv autorky