Víte, co znamenají symboly na vašem oblečení ohledně jeho údržby? Několik z nich asi znáte. Třeba vanička s číslem uvnitř znamená, že se oblečení může prát při dané teplotě. Jenže víte, jak třeba ikonka vypadá, když má být odstředění jemné? Pojďme se podívat, co všechny ty znaky znamenají.

Porozumějte základu

Nejdřív porozumějte základu. Stejně jako u dopravní značky, i tady se zajímejte nejdřív o základní tvar ikony:

  • Vanička: symbol praní
  • Kroužek: symbol čištění
  • Trojúhelník: symbol bělení
  • Čtverec: symbol sušení
  • Žehlička: symbol žehlení

Postupně si projdeme jednotlivé symboly a jejich zvláštnosti.

Praní

Číslo ve vaničce znamená, s jakou nejvyšší teplotou prádlo lze prát. Pokud je vanička podtržená, znamená to, že praní musí být šetrné. To znamená s pozvolna klesající teplotou máchání a s mírným odstředěním prádla. Přerušované podtržení pak určuje mírné máchání i odstřeďování a zakázané ruční ždímání. Dvojité podtržení pak vám ukazuje, že máte výrazně zredukovat množství prádla v pračce, nejlépe na jednu třetinu bubnu.

Vanička s vnořenou rukou znamená ruční praní prádla s teplotou vody max. 40 °C. Pokud je vanička přeškrtnutá, pak se prádlo nesmí prát.

Tip: Uvažujete o nové nové pračce? Podívejte se návod - Jak vybrat pračku. Moderní pračky prádla nabízejí různé možnosti a vlastnosti, které vám ušetří čas a nervy.

Čištění

Chemické čištění je trochu složitější a zajímá se o ně většinou jen specializovaná prádelna. Základem je písmeno F, které ukazuje standardní postup chemického čištění (používá se trifluortrichlorethan a těžký benzín). Nesmí se však používat rozpouštědla. Značka P umožňuje používat určitá rozpouštědla (např. tetrachlorethen, monofluortrichlormethan). A pak rozšiřuje tuto řadu o trichlorethen. W je značka pouze pro mokré čištění.

Přeškrtnutá značka chemického čistění znamená, že se oblečení nesmí chemicky čistit nebo v případě přeškrtnutého W nesmí chemicky mokře čistit.

Pokud je značka podtržena, pak se může čistit s omezeným přidáním vody, za mírného mechanického působení nebo za zvýšené teploty.

Bělení

Prázdný trojúhelník nebo s vepsaným „cl“ uvnitř znamená, že lze bělit s přípravky obsahujícími chlór. Přeškrtnutý trojúhelník pak zakazuje bělení. Vyšrafovaný trojúhelník umožňuje jen oxygenová bělidla.

Sušení

Zde se nejčastěji setkáte se čtvercem s kolečkem uvnitř. Když je přeškrtnutý, nesmí se sušit v bubnové sušičce. Když přeškrtnutý není, bývají uvnitř ještě tečky – dvě znamenají standardní sušení, jedna tečka pak sníženou teplotu. Další čtvereček teď už bez kroužku, ale s jednou čárkou uvnitř znamená, že lze prádlo sušit na šňůře. Pokud jsou tam čárky tři, pak musíte prádlo sušit naplocho.

Tip: Pokud potřebujete pomoc s výběrem nové sušičky, můžete využít volně dostupných návodů jak vybrat sušičku prádla.

Žehlení

Symbol žehličky je uvnitř doplněn tečkami, které znamenají maximální tepotu dotykové plochy. Tři tečky: 200 °C, dvě tečky: 150 °C, jedna tečka: 110 °C. Přeškrtnutá žehlička znamená samozřejmě, že se prádlo nežehlí. Můžete ještě objevit ikonku s vystupující párou pod žehličkou. Ta doporučuje, nebo naopak zakazuje (při přeškrtnutí) žehlení s napařováním.

Nebojte se programů

Rozebírat programy praček a jejich ikony, to nejde. Každá firma má své vlastní ikony, protože ty nejsou standardizované. Takže na pračce můžete mít vše popsáno slovy, stejně jako jednoduchými ikonkami nebo i složitými obrázky. Vysvětlení naleznete v návodu pračky.

Výzkumy ukázaly, že lidé většinou perou na dva až tři programy, a to ať jich má pračka, kolik chce. Největší problém je přitom to, že programům bez návodu nerozumí a nechtějí je hledat. Přitom používání specializovaných programů, stejně jako specializované prací chemie, značně zvyšuje kvalitu praní a výsledný efekt.

Tip: Důkladnější a energeticky efektivnější vyprání slibují také nové technologie praní. Např. automatické pračky značky Gorenje využívají ionty pro jednodušší odstranění skvrn při praní s nižšími teplotami. Snižuje se tak nutnost využití dalších chemických prostředků i vyšší spotřeby elektrické energie. Výhodou této technologie je také redukce vodního kamene na ohřívači, což má vliv na délku životnosti spotřebiče.

Například existují pračky, které mají speciální program na praní funkčního prádla. Je známo, že funkční prádlo nesmí být vyvařeno a hlavně nesmí být vypráno s aviváží, jinak dojde ke ztrátě jeho vlastností, jako je odvod potu od pokožky apod. Proto jsou tyto programy, které jsou šetrné jak otáčkami, tak teplotou a používají více vody, aby prádlo bylo kvalitně vyprané. Výrobci pracích prostředků navíc nabízejí specializované přípravky, které dokážou vyprat, a přitom nechat vlastnosti prádla zachované (viz obrázek).

Stejně tak ale můžeme upozornit na používání programů na praní barevného a bílého prádla, vlny a silonu a lpění na specializovaných pracích prostředcích. U bílého prádla zvýšíte tak jeho jas (je zde více bělicích prostředků a zvyšuje se účinek prášku na prádlo), u barevného naopak je dbáno na zakonzervování barvy na vláknu a snaha o jeho nepoškození.

„Pro speciální materiály, jako je například vlna, anebo sportovní materiály je běžný prací prostředek vysoce zásaditý, a proto by mohl způsobit zničení oblečení. V případě vlny by mohlo dojít ke zplstnatění, ztrátě elasticity a tvaru,“ potvrzuje Jana Očadlíková ze společnosti Henkel.