Nové technologie dnes umožňují umístit do interiéru velké plochy prosklení, aniž by to mělo jakýkoliv vliv na komfort užívání – ať už z hlediska tepla, hluku nebo těsnosti proti větru a dešti. Obytné místnosti se díky proskleným stěnám a oknům rozpínají do zahrady, jsou dokonale prosvětlené a působí tak příjemně na psychiku svých obyvatel. Aby bylo možné vytvořit zejména v létě co nejintenzivnější propojení interiéru s exteriérem, potřebujeme co nejlépe vyřešit jejich otevírání. Protože velké prosklené dveře a okenní křídla jsou pořádně velká a těžká a překážela by, nejčastěji se volí posuvy. Mezi známý tandem - HS portál a systém PSK - přibyl nový systém ovládání posuvných dveří – SYNEGO SLIDE.

Snadné otevírání s vyšší hospodárností

HS portál je jednoznačně řešení pro náročné. Je to nejdražší způsob ovládání, zase ale zvládne i opravdu velká křídla s hmotností několika stovek kilogramů. Jeho velkým benefitem je bezbariérový přechod mezi vnitřkem a venkem. PSK je systém otevírání podobný klasickým balkonovým dveřím. Aby bylo možné křídlo odsunout, je třeba ho za pomoci kování nejdříve vysunout z rámu a usadit na kolejnici – je to tedy trochu náročnější na koordinaci pohybů, navíc díky složitosti mechanismu mívá sklony k poruchovosti. SYNEGO SLIDE je nové kompromisní řešení. Je levnější než HS portál, protože využívá systémových prvků klasických okenních profilů SYNEGO a nepotřebuje tak drahý dveřní práh. Dveře se při otevírání vysouvají pouze o 1 cm z rámu, aby se dostaly na kolejnici, která umožní jejich snadné odsunutí. Promyšlené celoobvodové kování umožňuje použít k ovládání okna nebo dveří mnohem menší sílu.

Nekompromisní vzhled

Systém SYNEGO SLIDE nabízí autentický vzhled díky kašírování v celé ploše profilu, který je možné pro luxusnější dojem zušlechtit i hliníkovými obložkami. Široké portfolio dekorů umožňuje volit i imitaci dřeva, populární antracit nebo jakékoliv barevné provedení – a to klidně jiné vně a jiné uvnitř místnosti. Oproti HS portálu vyniká SYNEGO SLIDE i velmi subtilní konstrukcí profilů, což zvětšuje plochu prosklení. Zvládne ovládat dveřní křídlo o maximálním rozměru 2 x 2,5 m a hmotnosti až 200 kg, stejně dobře ale funguje i u klasických oken, která bychom měli jinak problém otevřít – třeba často používaná nízká a dlouhá okna nad kuchyňskou linkou. Při přechodu z obýváku na terasu je potřeba překonat jen nízkoprofilový práh.

Více www.rehau.cz