V General Architecture, kteří za projektem stojí, je tento dům dodnes základem všech diskuzí o podstatě stavebnictví, architektury, konstrukce apod. Vždyť cílem celého projektu bylo sledovat řemeslné kvality předků. Zjistili, že to, co znali oni, je dnes jakoby zapomenuto. Principy jednoduché, a zároveň platné jsou přitom ty nejlepší.

Základ budovy, tedy stará sýpka, byl přemístěn na nové místo a postaven na betonové dílce. Střecha byla sundána a přistavěno druhé patro. Stejnou technikou. Vlastně podlaha druhého patra byla zapuštěna do míst, kde dřív byly vaznice stropu střechy. Vše perfektně sedělo a i staticky bylo vše v naprostém pořádku, takže nebylo ani nutné stavět v přízemí nějaké podpěry.

Použitý materiál je místní – místní dubové dřevo i překližka od místního obchodníka. Vše jednoduše, čistě přitesáno, přiříznuto a zakomponováno do stavby. Izolace jsou vloženy do stavby zevnitř a obloženy právě překližkou. Celý dům pak byl kompletně natřen zvenčí červenou barvou.

V přízemí tak můžete vidět krásně seversky jednoduchou kuchyni spojenou s obývacím pokojem. Nahoře pak jsou dvě ložnice.

  • Název projektu: Den Röda
  • Lokace: Nannberga, Švédsko
  • Foto: Mikael Olsson
  • Autor: General Architecture