Sýry můžeme udit, grilovat i smažit. I doma se můžeme pokusit o sýrové variace na oblíbené parenice, korbáče a další uzené sýry. Dosáhneme jiného výsledku, ale také hodně pozornosti. Třeba balkánský sýr můžeme protáhnout udírnou (zavěšený nechat v teplém kouři) anebo upravit na grilu. Zrající sýry nás po lehké úpravě na grilu také chuťově překvapí. I když se soustředíme na úpravu netradičních pokrmů venku – tedy na grilu a v udírně – začněme od té pánve, neboli od stále velmi oblíbených sýrů smažených. Proto malá odbočka od grilu: vyzkoušejte chuťově překvapující a vynikající smažený balkánský sýr. Bude to zpestření vedle obligátních smažených eidamů, ale i hermelínů a tvarůžků. Balkánský sýr před obalením nesolíme, zato jej můžeme posypat mletou čubricou – vedle výborné chuti se tak přidá ještě lákavá vůně. Rozhodně můžeme vyzkoušet i rozmanitý smažený sýrový mišmaš – nebudeme se potýkat s velkou porcí jednoho druhu sýra (který je navíc tak sytý, že za chvíli už nemůžeme). Dopřejeme si zato v jedné porci hned několik rozlišných chutí. Eidam, nivu, tvrdý ovčí sýr (kaškaval apod. – vyzkoušíme, neměl by být moc tučný, pokud je, obalíme ho v trojobalu dvakrát), hermelín, olomoucké tvarůžky, balkánský sýr, to všechno rozkrájíme na menší kousky – jakési sýrové nugetky nebo medailónky. Obalíme v hustším těstíčku, osmažíme a na každý talíř dáme od každého sýru pár kousků. Právě u balkánského sýra jsou menší porce nezbytné – sýr je křehký a slabé plátky by se rozpadaly – nakrájíme jej proto na menší čtverečky. Skoro povinné brambory nebo smažené hranolky tady už kazí výsledek a zatěžují trávení; rozmanitost sýrových chutí doplní lépe zelenina – třeba ledový nebo rajský salát. Přidat můžeme bílý chleba, pikantnost dodáme sýrům případně nějakou nápaditou majonézovou omáčkou – postačí ale i to nejjednodušší: česnek, sůl, majolka. Tip: zejména smažený hermelín je vynikající s brusinkami – vyzkoušejte k sýrům místo tatarky brusinkové želé nebo kompot, případně džem z jeřabin! -ag-