Pračku sice používáme prakticky denně, ale chováme se k ní někdy trochu macešsky a zapomínáme, že i tento v domácnosti nezbytný spotřebič při každodenním provozu potřebuje péči. Pračka se při praní sama nečistí, naopak se v ní usazuje vodní kámen, zbytky pracích prostředků a aviváží i nečistoty a mastnota z prádla. Neudržovaná pračka nejenže dobře nevypere a prádlo bude mít nepříjemný odér, ale může nakonec přestat fungovat. To nás ve výsledku může přijít dost draho, ať už se bude jednat o opravu, nebo dokonce koupi nového spotřebiče. Je proto nutné se o pračku starat.

Pokud máte myčku, je vyhráno

Pračku můžete pravidelně čistit různými způsoby. Jednak existují speciální prostředky, které se dají koupit v drogerii, určené přímo na čištění pračky. Tyto prostředky, pokud je použijete dle návodu, jsou funkční, ovšem nejsou právě levné.

Dalšími variantami jsou tradiční domácí čisticí a dezinfekční prostředky, jako je ocet, kyselina citronová či jedlá soda. Jsou ekologické a levné, ovšem někdy můžeme mít pochybnost o síle jejich účinku či v případě octa se obávat nepříjemného zápachu.

A pak existuje ještě jedno řešení, které máte většinou přímo po ruce, jenom by vás nenapadlo ho použít. Pokud máte myčku nádobí a používáte do ní mycí tablety, vězte, že se dají použít i jinak než jen na mytí špinavých hrnců a talířů.

Tablety do myčky jsou spolehlivým pomocníkem i při údržbě pračky

Jak to funguje? Stačí dát tabletu určenou do myčky nádobí přímo do bubnu prázdné pračky a spustit prací program minimálně na 60 °C, ale nemusíte se bát ani programu vyvářka. Pokud je pračka hodně zanesená nebo už si ani nepamatujete, kdy jste ji čistili naposledy, klidně použijte tablety dvě.

Po skončení programu budete mile překvapeni výsledkem. Pračka bude čistá, zbavená zápachu i všech usazenin, a to i v místech, která nejsou běžně dostupná. O to se zaslouží speciální složení tablety, které skvěle rozpouští nečistoty i mastnotu. K naprosto dokonalému celkovému výsledku už stačí jen vyčistit filtr, otřít těsnění u plnicího otvoru a omýt zásuvku na prací prostředek.

Tablety do myčky jsou rychlý, levný a elegantní prostředek, který vám pomůže mít pračku stále jako novou.

Zdroje: ageo.cz/blog, frekvence1.cz