Tabule v interiéru může mít několik podob. Můžete si ji koupit, ale můžete si ji také podle svých představ vyrobit. Není to nic složitého, potřebujete k tomu především tabulovou barvu a plochu, na níž chcete tabuli vytvořit. Tabulových barev je dnes na trhu již poměrně dost, takže je to jen na vás, jakou značku si nakonec vyberete.

Tabulovou barvu je možné nanášet na dřevo, dřevotřísku, beton, omítku, vláknocementové povrchy, sklo a kov. Bez problémů si tak tabuli smíte vyrobit v pokoji na zdi, na dveřích, lednici, stolu, nástěnce, květináči nebo na kořenkách. Skvělé na ní mimo jiné je, že má dlouhou životnost.

Jak vyrobit tabuli

Než se pustíte do malování, omrkněte povrch, na který chcete barvu nanášet. V případě, že je totiž strukturovaný, bude pro vás těžší barvu nanést. Proto je vhodné každý vybraný povrch před aplikací tabulové barvy zbrousit brusným papírem do hladka. Poté z něj smetáčkem nebo vysavačem odstraňte usazený prach a případně zarovnejte různé prasklinky nebo dírky.

Povrch pak nejprve ošetřete základním nátěrem. Až pak použijte důkladně promíchanou tabulovou barvu. Nikdy nemalujte v době, když se teplota vzduchu pohybuje pod 10 °C. Při malování vždy dbejte pokynů výrobce. Tahy veďte od středu směrem ven a snažte se je mít konzistentní. Po nanesení barvy nechte vše uschnout.

Zdroj: Youtube

Doba schnutí jedné vrstvy se pohybuje mezi 4 až 6 hodinami. Aby byla vaše tabule skutečně pěkná, potřebujete minimálně tři vrstvy nátěru. Zeď pak obvykle vyžaduje čtyři nátěry. V případě, že jsou na vámi vyrobené tabuli chyby, opravte je štětcem.

Nakonec je nutné tabulovou barvu vytvrdit, a to tak, že ji po posledním nátěru necháte tak, jak je - minimálně 24 hodin. V případě tabule na zdi ideálně 3 dny. Pokud pak chcete získat skutečně autentickou a estetickou povrchovou úpravu tabule, lehce ji zbruste brusným papírem se zrnitostí 150. Odstraní všechny nerovnosti a narušení hladké struktury povrchu.

Zdroj: primanapady.cz, hezkynabytek.cz