Čínské bylinky pomáhají posilovat imunitní systém, podporují trávení, snižují stres, zlepšují kvalitu spánku a podobně. Využití těchto bylinných směsí je složité a v tradiční čínské medicíně se vyučuje po tisíce let. Dnes se stávají stále populárnější i v západních zemích.

Zajímá vás hubnutí? Pak se podívejte, jak můžete čínské bylinné směsi využít na podporu trávení.

Zdroj: Youtube

Rozdělení bylin dle dvou vlastností

Klíčové, a poměrně neintuitivní pro Evropany, je pochopení, že byliny nehodnotíme jen na základě jejich chuti, ale i podle jejich vztahu k teplu - mohou být teplé, neutrální, chladivé, svěží a tak dále. Kombinací různých chuťových i tepelných vlastností pak byliny ovlivňují více systémů v těle.

Do toho všeho vstupují ještě principy energetické, a to jing a jang. Například kyselé, hořké a slané chutě jsou spojovány s jingem, zatímco kořeněné a sladké jsou přisuzovány jang.

Teplé a studené poruchy?

Pokud vás trápí tepelné poruchy, to znamená třeba virózy ap., pak použijte chladivé směsi, tím se zajistí celková rovnováha v těle. Stejně tak mohou použít teplé byliny lidé s chladnými poruchami. Neutrální byliny jsou ty, které nejsou ani horké, ani studené a dají se použít pro všechny typy chorob.

A co chuť?

Kyselá chuť stahuje nebo vyrovnává. Byliny s kyselou chutí se často používají při dlouhodobém kašli, vodnatém průjmu, inkontinenci spermatu a moči, úniku semenné tekutiny a dalších stavech, které jsou v tradiční čínské medicíně považovány za projevy prázdnosti nebo chladu.

Hořká chuť zase čistí teplo. Je skvělá na odstraňování zácpy, podporu energie, zlepšování chuti k jídlu a sušení vlhkosti. Hořké byliny se často používají při symptomech tepla.

Sladká chuť má tonizační, hydratační a harmonizující funkci v mnoha důležitých systémech těla, včetně trávicího, respiračního, imunitního a endokrinního systému. Také ulevuje při náhlých stavech a potlačuje bolest způsobenou svalovou křečí. Obvykle se používá k potlačení projevů prázdnoty, jako je suchý kašel, a disharmonie trávicího traktu, jako jsou slezina a žaludek.

Pikantní chuť rozptyluje, podporuje oběh energie a oživuje krevní oběh. Tato skupina bylin může stimulovat potní žlázy k pocení, podporovat oběh energie, aktivovat funkci energetických kanálů a orgánů a oživovat krevní oběh. Pikantní byliny obecně mají celkový účinek na aktivaci a posilování metabolismu. Obvykle se používají při projevech chladu, kdy je funkce energetických kanálů a orgánů oslabena a krevní oběh je ztížen.

Čínské bylinné směsi fungují na základě složitých principů. Doufáme, že se nám dnes podařilo osvětlit vám alespoň úplné základy.

Zdroj: https://aktivni-zivot.online