Chcete-li si doma pochutnat na kávě stejně jako ve vyhlášené kavárně, je důležité uvědomit si, že kvalita kávovaru je stejně důležitá jako kvalita kávy, kterou pro přípravu používáte. Trh nabízí celou řadu kávovarů, které vypadají téměř profesionálně, ale jejich parametry jsou mizivé.

Sledujte čas

Nabídka je bohatá a není snadné se v ní orientovat. Důležité je vědět, jak by správné espreso mělo vypadat. Kávovarem by mělo protékat 20 až 30 vteřin, mělo by mít 25 až 35 ml. Správná barva pěny na povrchu je oříškově hnědá - zvaná crema.

Hlídejte tlak Při přípravě kávy věnujte pozornost několika faktorům. Důležitý je tlak, měl by být nejméně 9 barů. Některé kávovary mají až 19 barů. Tlak je tak důležitý proto, aby se nevylouhovaly extrakty z kávy.

Teplota vody Stejně důležitá je voda a její teplota - ideální je 84 - 90 °C. Budete-li potřebovat výdejník na horkou vodu nebo páru pro přípravu mléčné pěny, informujte se na ovládání a čištění přístroje. Údržba přístroje má totiž vliv na výslednou kvalitu šálku kávy.

Vodní kámen V kávovaru by kvůli usazovaní neměla zůstávat voda (usazování vodního kamene) ani v tryskách. Používáte-li k přípravě mletou kávu, je nutné pravidelně odstraňovat její usazené zbytky. Používáte-li systém kapslí nebo podů, káva vždy zůstává uzavřena a není nutné další čištění.

Pravidelné čištění Pravidelné čištění je nutné u kávovarů s tryskou na mléko, tu je třeba po každém použití vyčistit. Jednou za 6 měsíců je dobré kávovary odvápnit. Do kávovarů můžete použít téměř jakoukoli kávu, chuť nápoje však ovlivní kvalita zrna, hrubost umletí, způsob uskladnění, správné upěchování mleté kávové směsi do zásobníku, jenž se po použití opět vyprázdní.

Kapsle jsou pohodlné Kapsle se vkládají přímo do kávovaru a po použití se vyhodí. Hlavní předností je především čerstvost kávy. V kávové kapsli je uzavřeno aroma a chuť, o které nejste díky hermeticky uzavřenému balení ochuzeni. Navíc máte vždy přesně odměřené množství, které je vhodné k přípravě správného espresa.

-jop- Foto: Krups, http://www.profimedia.cz/