Už vás omrzely klasické večeře, kdy vám kuchařka pod nos naservíruje talíř s lahodným, ale stejným pokrmem, jako tomu bylo nedávno? Chcete změnu? Zkuste fondue – určitě se vám to bude líbit! Příprava tohoto klasického francouzského pokrmu patří ke společenským událostem. Běžný proces stolování se nahradí mnohem zábavnější formou, při které jsou všichni zúčastnění na jedné lodi a právě to je stmeluje. Nenásilně se tak vytváří jedna velká parta, která má v danou chvíli doslova stejně hluboko do talíře… Z psychologického hlediska se proto přítomní cítí uvolněně a otevřeně, a tak si okamžik náležitě vychutnávají. K věci O co tedy přesně jde? Fondue představuje zespodu nahřívaná nádoba, ve které se ohřívají nebo rozpouští různé typy potravin, případně olej. Tradičně se rozehříval švýcarský sýr ochucený vínem, přísedící pak na vidličku napichovali kousky pečiva, které v sýru namáčeli. Jídlo bylo natolik výtečné, že se hned našli další podnikavci, kteří zavedli fondue masové, zeleninové a ovocné. Zatímco kousky zeleniny nebo kuřecího, vepřového či hovězího masa se restují v nádobě s rozpáleným olejem (můžeme použít i masový vývar) a hotové se namáčejí v předem připravených omáčkách, ovoce se potápí do rozehřáté čokolády, která může být mléčná, hořká nebo s příchutí kávového likéru (tzv. čokoládové fondue). Bohatý výběr Abychom si akt fondue mohli řádně vychutnat, je zapotřebí pořídit si správnou sadu. Je v ní kotlík, ohřívadlo, vidličky, někdy i mističky na omáčky. Sady jsou k dostání v několika verzích, nejobyčejnější jen se svíčkou, která zabezpečuje zahřátí daného, jen menšího množství přílohy. Ideální je pro čokoládové fundue, kterému rovněž svědčí keramická nádoba stejně jako fondue sýrovému. Další možností je fondue lihové, které patří k levnějším variantám, nicméně kvůli otevřenému ohni i méně bezpečným. Ideální jsou proto fondue elektrická. Pro přípravu masa nebo zeleniny pak zvolme kotlíky z nerezu, případně litiny. Tipy a rady na servírování

  • Fondue umisťujeme do středu stolu tak, aby všichni zúčastnění mohli pohodlně namáčet.
  • Pochutnat si můžeme na sýrovém, masovém, zeleninovém nebo čokoládovém fondue.
  • Nádobí je z keramiky, litiny nebo nerezu.
  • Používané suroviny
  • Na sýrové fondue můžeme použít sýry: fontina, gouda, vacherin, madeland, blaťácké zlato, dvouplísňový sýr ad.
  • Pro masové fondue připravujeme kuřecí, vepřové nebo hovězí maso (pozor maso se nekoření!)
  • Čokoládové fondue známe z mléčné nebo hořké čokolády, kterou můžeme dochutit likérem (čokoláda, ořech, vanilka ad.). Namáčíme banán, ananas, jahody ad.
  • K masovému fondue připravujeme omáčky, jejich základem je nejčastěji zakysaná smetana, majolka a trocha moučkového cukru. Přidáváme: česnek, hořčici, křen ad. -td- Foto: archiv