Vesnička Eze se podobá orlímu hnízdu. Od moře je k ní třeba vyšplhat do nadmořské výšky 429 metrů. Nádherné místo se nenachází na předních stránkách turistických průvodců, protože si je vědomo své největší devízy. Je tu úžasný klid. Od moře sem vedou panoramatické silničky. Z Nice je to nejlepší po Grande Corniche – nejvyšší terase, z Monaka naopak po Moyenne Corniche neboli prostřední terase.

ČTĚTE TAKÉ:

Luxus nad luxus

Klid a ticho to jsou nejspíš nejdražší komodity, které se tu prodávají. V malé vesnici, která má sotva pár stovek stálých obyvatel, jsou tři pětihvězdičkové hotely. Budovy, v nichž se nacházejí, jsou zajímavé památky samy o sobě – jeden je v bývalé rezidenci ruského prince, v druhém pobýval třicet let princ Vilém Švédský. Třetí hotel má jednu ze dvou restaurací s michelinským oceněním. Chèvre d´Or má dokonce dvě hvězdičky. A v křivolakých uličkách má prý nějaký dům Bono.

Království za výhled

Kdo nemá rozpočet na výše zmíněné přepychové ubytování či hodování, může si zadarmo užívat panoramatické výhledy. Málo míst má takové kouzlo, takový genius loci.

Visutý pahorek si našli lidé samozřejmě ještě v době před naším letopočtem. O výhodné místo se vždy válčilo a domy v křivolakých uličkách podle toho vypadají. Jsou kamenné, robustní, opevněné. Jedním z nádherných, a přitom rozpočtově únosných míst, kde se dá posedět nad obědem nebo jen kávou a zákuskem, je restaurace Le Nid d´Aigle neboli Orlí hnízdo.

Exotická zahrada

Kdo miluje rostliny subtropického pásma, neměl by vynechat zdejší exotickou botanickou zahradu. Z jejích pěšinek se samozřejmě nabízejí další a další nádherné výhledy směrem ke Středozemnímu moři. Zahrada má mimořádnou sbírku kaktusů a sukulentů. Jsou tu nezbytné aloe i opuncie zastoupeny mnoha druhy a nechybí ani pěkně rostlý exemplář Echinocactus grusonii, zvaný v různých cizích jazycích též „polštářek pro tchyně“.

Foto: P. Behar Balloide a OT Eze