Tapety tvořily a stále tvoří důležitou součást mnoha interiérů – kanceláří, hotelů i domácností. Jsou univerzálním doplňkem v práci s designem, mohou v místnosti tvořit dominantní prvek, nebo jen jemně podtrhnout celkové ladění interiéru. Volba vzorů a barev by měla odpovídat zařízení místnosti, tedy pokud již v pokoji máte výrazné kusy nábytku, měli byste volit tapety jemnějších barevných odstínů a nepříliš výrazných vzorů, aby v místnosti tvořily opticky harmonii a nepůsobily rušivým či stísňujícím dojmem.

Tapety zvětšují i zmenšují prostor

Velké prostory můžete opticky zmenšit a zútulnit, pokud nejvzdálenější stěny vytapetujete teplými a tmavými odstíny tapet. Naopak pokud máte malé prostory, tak světlé odstíny tapet bez výrazných vzorů prostor opticky zvětší a dodají mu na vzdušnosti a energičnosti. K prodloužení místnosti dobře poslouží, vytapetujete-li nejvzdálenější stěnu výrazným vzorem, který opticky vyvolává dojem hloubky a prostoru.

Jakou máte náladu? Růžovou!

Tapety neznamenají jen designový prvek, ale také odrážejí náladu a celkovou atmosféru interiéru. Velmi důležitým zdrojem, který má vliv na chování člověka, jsou barvy. V místnostech, kde se spí, se hodí tapety v barvách zelené či modré, protože evokují odpočinek, klid, naopak v kuchyni je ideální využít žlutou či oranžovou, protože podporují energii i chuť k jídlu. Také vzory mají v designu interiérů své místo. V moderních prostorách se často využívají geometrické, někdy až strohé tvary, v dětských pokojích se neobejdete bez kreslených postaviček, aut, květin a dalších dětských motivů. Historizující či rustikální styl dodají tapety imitující syrové cihly vystupující z omítky, a naopak v domácnostech, jejichž majitelé mají velký vztah k přírodě, se objevují motivy květin či dokonce fototapety zobrazující celou přírodní scenérii.

Jaký materiál se používá?

Klasikou jsou stále papírové tapety, které lze sehnat bez problémů v hobby marketech či specializovaných obchodech. Jejich výhodou je rozumná cena, velký výběr barev i zajímavých vzorů. Textilní tapety se vyrábějí z juty nebo hedvábí na papírovém podkladu a místnosti určitě dodají nádech luxusu a neotřelosti. Jejich cena je vyšší než u papírových tapet, ale v domácnosti se zpravidla nepoužívají pro celou místnost, nýbrž jen pro jednu stěnu v kombinaci s výmalbou. Jejich nevýhodou může být špatná údržba. Samolepicí tapety jsou velmi kontroverzní. Někteří lidé je zatracují, jiní na ně nedají dopustit. Často se využívají na kuchyňské linky, na starý nábytek a dokážou proměnit i staré umakartové jádro v úplně novou krásnou koupelnu. Vybírat můžete z velkého množství potisků.