Tradiční tatarák je z hovězího masa, ale stejně dobře si ho můžete připravit třeba i z vepřového, telecího, ryb, mušlí, ovoce nebo zeleniny, my vám doporučujeme řepu. Jak na to?

Příprava masa, výměna žloutku

Správně se maso škrábe, což je fajn, když děláte tatarák pro jednoho. Pro větší počet strávníků není ostudou ho namlít nebo rozmixovat. Ale u kvalitního hovězího, například svíčkové, ho můžete i jemně nasekat.
Do tataráku se běžně používá syrový žloutek. Pokud se ho však v parném létě obáváte použít, dá se nahradit dobrým olejem.

Suroviny pro 4 osoby: 600 g hovězí svíčkové nebo zadního hovězího, 1 žlutá cibule, 4 žloutky, 1 lžička hořčice, 1 lžička worcesterské omáčky, 1 lžička nepálivé mleté červené papriky, 1 lžička kečupu, sůl, pepř, drcený kmín
Na topinky: 4 krajíce chleba, olej nebo sádlo

Postup: Dobře očištěné hovězí maso naškrábejte nožem, nebo ho nasekejte, namelte, případně rozmixujte. Přidejte na jemno nasekanou cibuli, žloutky, ochucovadla a koření. Důkladně promíchejte. Tatarák dejte do lednice minimálně na 30 minut. Chleba osmažte na rozehřátém oleji nebo sádle, nebo ho opečte nasucho, přidejte tatarák a můžete si pochutnávat.

Trochu jinak

Zatímco tatarák z jiných druhů mas není až tak obvyklý, z lososa, případně tuňáka se chystá běžně. Ryby stačí nakrájet na malé kostičky. Lososu bude slušet doplněk například v podobě zakysané smetany, tuňáku zase pár kapek sójové omáčky (kdo chce něco ostřejšího, může zkusit přidat trochu wasabi). Netradiční pojetí nabízí tatarák z hub, a k létu patří i jeho zeleninové nebo ovocné obměny. Třeba z pečené řepy.

Suroviny pro 4 osoby: 600 g předpečené červené řepy, 4 lžičky sherry nebo octa balzamiko, 2 lžičky dijonské hořčice, 2 lžičky kaparů v soli, 1 svazek jarní cibulky, 4 lžičky olivového oleje, 4 žloutky, sůl, pepř, místo topinek zkuste nasucho opečené toasty

Postup: Předpečená řepa slibuje výrazné aroma. Hlízy omyjte, zabalte do pečicího papíru a pečte v troubě při teplotě 180 °C po dobu asi 70 až 80 minut. Až vychladnou, očistěte je a nastrouhejte nahrubo, pak dobře vymačkejte. Prokypřete vidličkou, osolte a opepřete, pokapejte octem, přidejte hořčici. Cibulku očistěte. Bílou část nasekejte, zelenou nakrájejte na tenké proužky. Kapary, bílou část cibulky a polovinu zelené části smíchejte s ochucenou řepou, přilijte olej, přidejte sůl a pepř, znovu promíchejte. Rozdělte na 4 porce, v každé vytvořte důlek, do něj patří žloutek, a zbylou cibulku použijte jako jedlou dekoraci.

Zdroj: Klasa, Lamart