Červená čočka má hned několik skvělých vlastností. Je cenově dostupná – 500g balení pořídíte za 40–50 korun. Je dobře stravitelná a na rozdíl od jiných druhů nezpůsobuje nadýmání, což je důvod, proč se řada lidí luštěninám v jídelníčku vyhýbá. Má i skvělé nutriční vlastnosti – obsahuje vysoký podíl bílkovin a vlákniny, takže vás výborně zasytí. Mimo to vašemu tělu dodá vitaminy C, A, E a vitaminy řady B6, dále kyselinu listovou a důležité stopové prvky, jako je vápník, fosfor nebo železo. Oceníte i její rychlou přípravu – uvařená je do 20 minut. Použít ji můžete na přípravu polévek, indického karí, luštěninových karbanátků, sekané a skvělá je i v podobě pomazánky.
Vyzkoušejte čočkovou polévku v řeckém stylu. Postup najdete ve videu:
Polévka z červené čočky a mrkve
(4 porce)
Ingredience:
- 150 g červené čočky
- 500 g mrkve
- 1 000 ml vývaru
- olej
- římský kmín
- bílý jogurt (nemusí být)
- sůl
- pepř
- čerstvá petržel
Příprava:
1) Očištěnou mrkev nastrouhejte nahrubo.
2) V hrnci mírně rozpalte olej, přidejte mrkev a lžičku římského kmínu. Za stálého míchání orestujte, aby částečně změkla. Přidejte červenou čočku, vše zalijte vývarem a nechte vařit, dokud čočka nezměkne a nezačne se rozpadat. Trvá to přibližně 20 minut.
3) Polévku dochuťte solí a pepřem a ponorným mixérem rozmixujte do krémové konzistence.
4) Při podávání vložte do každé porce lžíci bílého jogurtu (nemusí být) a posypte čerstvou petrželí.
Tip navíc:
Pokud polévku nebudete podávat dětem, přidejte do ní i špetku sušeného chilli. Kromě římského kmínu můžete do polévky přidat také prolisovaný česnek nebo nastrouhaný zázvor.
Zdroj: cooking.nytimes.com, apetitonline.cz, ochutnejorech.cz, youtube.com