Dnešní kuchyně zaujme návštěvníka na první pohled. Decentní neokázalost, vyplývající z architektonického návrhu i použitých materiálů, přirozeně ladí s otevřeným prostorem, do něhož je včleněna.

V centru dění

Obytný prostor zabírá velkou část přízemí rodinného domu a zahrnuje obývací pokoj, jídelnu s velkým oválným stolem z masivního akátového dřeva a kuchyni. Ta je tak trochu stranou, ovšem jen na první pohled, protože ten, kdo vaří, a to je v tomto případě především paní domu, má kontakt s ostatními členy rodiny nebo s návštěvou. Oválný stůl, u něhož mohou ostatní posedět, navozuje pocit sounáležitosti a nenucenosti, lze u něj obědvat, ale i vypít kávu, stejně jako udělat drobnou kancelářskou agendu. Majitelé preferují masiv, ten je zde proto dominantním materiálem stejně jako v celém domě. Dýhovaných částí je málo. Jde o vysoce kvalitní teakové dřevo.

Návrh kuchyně je výsledkem spolupráce autora celé stavby ing. arch. Tomáše Vícha a designérky MgA. Veroniky Loušové. Základním požadavkem byla velká, prostorná kuchyně s dostatečným technickým vybavením včetně myčky, například varné centrum je proto vybaveno všemi druhy varných ploch včetně grilu.

Kvalitní návrh i provedení

Dispozice kuchyně byla jednoznačně daná již od počátku: uprostřed varný ostrůvek, dřez pod oknem a součástí byla hned také skladová část, tedy dříve obvyklá spíž, kterou později nahradily spížní skříně. Ovšem spíž je z hlediska užívání komfortnější, prostornější, a skýtá proto snazší přístup k uloženým potravinám, v kuchyňském prostoru je však zcela nenápadná. Přesné proporce získala linka až při rozkreslování poloh jednotlivých skříněk, poliček, zásuvek a podobně. „U kuchyně je krom jiných věcí také zajímavé zapracování dřezu. Použili jsme totiž zápustný určený do pracovní desky z kamene, ale podařilo se mi pana truhláře přesvědčit, že teak je natolik kvalitní dřevo, že dřez lze do něj zapustit stejně jako do kamene,“ vysvětluje architekt Vích. Skutečnost mu dala za pravdu, dřez v desce perfektně drží závitové tyče, umístěné na jeho okrajích.

Z masivního teaku je i pracovní deska, její údržba je proto jednoduchá, stačí ji jen otřít vlhkým hadříkem bez toho, že by na dřevě zůstávaly jakékoli stopy. Deska je navíc olejovaná, stejně jako další kusy nábytku. A pokud na ní přece jen ulpí otisky po mokrém nádobí a podobně, zase brzy zmizí… Stěna za pracovní deskou je obložena nenápadným matným, opálově bílým perspexem. Zvláštností je zde uložení elektrických zásuvek, jsou ukryty na spodní straně parapetu, což ovšem může ztížit jejich užívání.

Komfortní dispozice

„Místnost není tak veliká, klienti měli značné nároky na prostory pro skladování potravin, ale v místě, kde by byly nad linkou vhodné skříňky pro servis, je nádherné velké okno. Jedním z přání klientky byla také část linky bez spodních skříněk, vhodná pro práci vsedě. Návrh rozložení zón dle těchto požadavků nebyl vůbec snadný, “ vysvětluje designérka Loušová.

Kuchyňská linka je uspořádána do tvaru širokého písmene U s ostrůvkem. Na levé kratší straně je ohraničena vysokou skříní s vestavěnou horkovzdušnou troubou a mikrovlnnou troubou s grilem. Ve spodní skříňce pod nimi jsou uloženy plechy na pečení. Následuje příruční potravinová skříň. Kuchyně je dále vybavena dvěma velkými lednicemi – nápojovou a takzvanou americkou na potraviny s příručním mrazákem, mezi nimi je umístěna spíž, díky stejnorodým dveřím s úchytem je zcela přirozenou součástí sestavy. Navíc je tak ideálně využit jinak složitě přístupný rohový prostor. Za shrnovací zástěnou nad pracovní deskou jsou v poličce připraveny malé domácí spotřebiče – mixér, robot a podobně. Zajímavé je umístění kráječe. Majitelé zvolili skládací typ, který je uložen v zásuvce pod pracovní deskou, kde je připravený okamžitě k použití.

Dřez je situován pod okno, ve skříňce pod ním je koš na tříděný odpad. Pro delší práci u pracovní desky je k dispozici malá stolička, umístěná pod linkou. Na pravé kratší straně je kuchyň od jídelního stolu oddělena malým barovým pultem se dvěma stoličkami.

Varný ostrůvek má kapkovitý tvar, jeho základem je plynová, elektrická a indukční deska a gril. Na široké soudkovité straně ostrůvku jsou posuvné dveře, které uzavírají vnitřní policový prostor pro hrnce. V podélné části jsou zásuvky s tichým dorazem, v nich uložené porcelánové nádobí a talíře jsou zajištěny proti posunu pomocí dřevěných čepů – ty nejsou kupované, ale vyrobené z odřezků teakového dřeva. Dno v zásuvkách je dodatečně vyříznuté z nerezového plechu a opatřeno drážkami, aby bylo možno upravovat polohy dřevěných zajišťovacích čepů podle velikosti nádobí. Ostrůvek má pracovní desku z nerezu, a to zejména z praktických důvodů – je odolná vůči teplu, lze na ni bez problémů odložit horké hrnce či pánve, nevadí ani voda. Je však nutné ji udržovat, protože je na ní vše vidět – zejména omastek ze smažení a podobně. Nerezový tubus digestoře se rozhodl investor vyměnit, neboť původní byl se švem a neodpovídal jeho představě ani vzhledu kuchyně. Dvířka skříněk jsou bez madel, u čel zásuvek jsou vyfrézované drážky pro snadnější uchopení. Do popředí tak vystoupí teakové linie, které se světlými dvířky vytvářejí rastrování. Tento motiv je inspirovaný interiéry z meziválečného období, které mají tvůrci v oblibě. Odkazy na tuto dobu procházejí celým domem. Foto a text: Dana D. Daňková Návrh: MgA. Veronika Loušová, http://www.czechdesign.cz/ Ing. arch. Tomáš Vích, http://www.aavich.cz/