Nepořádek rád pozvolna a nenápadně proniká všude, kde ho aktivně neomezujeme pravidelným tříděním všech skladovaných věcí. Prevencí je strukturovaný systém ukládání. Už při plánování konkrétního vybavení je vhodné zohlednit různé druhy předmětů, které se spolu v rámci jedné místnosti potkají, a vyhradit jim adekvátní prostor. Nejčastěji užívané věci by měly být skladovány v nejdostupnější zóně, kam dosáhneme bez velkého natahování nebo ohýbání. Méně používané předměty mohou být uloženy v boxech na podlaze, pro snazší úklid opatřených kolečky. Sezonní, výjimečně nebo nahodile používané věci se spokojí s místem až těsně u stropu. S jejich dostupností nám pomohou lehké a skládací příruční schůdky. Pro některé předměty jsou vhodné hluboké krabice, pro jiné proutěné a textilní koše, uzamykatelné skříňky nebo mělké boxy. S uskladněním úklidových prostředků, toaletního papíru nebo hadice od vysavače nám pomůže množství speciálních prvků drátěného programu, které snadno připevníme na zeď nebo do uzavíratelné skříně. Pokud chceme ve sklepě skladovat víno, využijme speciální regály. Větším, neforemným a špatně skladovatelným předmětům svědčí volné uložení.

Vybavení

Všem nízkým, úzkým nebo jinak stísněným prostorům prospěje světlý nábytek, který prostor opticky zvětší, rozšíří a prosvětlí. Bílé korpusy šatních skříní opticky místnost tolik nezaplní, regály z přírodního dřeva dobře dokreslí romantický nebo historizující styl s odkazem na francouzský venkov. Do pánské dílny nebo garáže se nejlépe hodí únosné kovové regály. Pro „špinavé“ provozy (sklep, dílna, garáž) můžeme použít i starší regály nebo skříně zrenovované tónovací lazurou nebo krycím lakem. Velmi praktické jsou všechny lehké, mobilní nebo skládací vozíky, stolky apod. Komoru a spíž – stejně jako všechny příruční sklady – je s ohledem na jejich nevelkou rozlohu vhodné vybavit maximálně jednoduchými otevřenými regály s mělkými fochy kvůli snadnému přístupu a dobrému přehledu o uložených věcech. Praktické jsou modulové systémy s nastavitelnou výškou mezi jednotlivými fochy. Pokud chceme do spíže umístit lednici nebo mrazák, pamatujme na prostor nutný pro pohodlné otevírání dveří. Z praktických a hygienických důvodů neukládejme ve spíži nic přímo na zem.

Design?

Design, styl a atmosféru technických, provozních a pomocných místností řeší opravdu jen málokdo, a je to velká škoda. Vždyť do nich chodíme poměrně často, tak proč se při práci (která je s jejich návštěvou většinou nevyhnutelně spojená) nedívat na pěkný interiér? Prostor zaplněný přemírou rozličných skladovaných nádob, krabic a předmětů nejlépe sjednotíme zajímavou výraznější barvou výmalby, která bude korespondovat s interiérem ostatních místností v domě. Pokud na nás řada uzavřených skříní působí příliš fádně, nebojme se jejich jednobarevná dvířka ozdobit nějakou originální nebo vtipnou dekorací. Nejlépe se k tomuto účelu hodí módní samolepky, které lze snadno opět odstranit, případně přesunout na jiné místo. Místnosti využívané k ryze praktickým účelům vždy vymalujme kvalitní disperzní a omývatelnou barvou, která nám zaručí snadnou údržbu exponovaných stěn.

V šatně, prádelně, žehlírně nebo místnosti pro domácí práce se nemusíme tolik ohlížet na ryze praktickou stránku a s ohledem na způsob jejich využívání je můžeme dekorovat např. stylovou tapetou.

Budiž světlo!

Stejně jako v předsíních také ve všech technických, provozních a skladových místnostech je zpravidla tma. Osamělé a příliš malé stropní svítidlo se slabou žárovkou nám práci ani hledání konkrétní věci neusnadní, obzvlášť v místnostech s vyšším stropem. Tam bude lépe pořídit závěsný lustr, třeba s obyčejným stínidlem z papíru. Do prostorů, kde se pravidelně odehrávají domácí práce nebo opravy, např. do dílen, garáží, prádelen, žehlíren a sušáren, je ideální dostatečně výkonná zářivka. Do spíže, příruční šatny nebo komory je vhodnější obyčejná neúsporná žárovka, která se rychle rozsvítí a neškodí jí rychlé následné zhasnutí. Ostré směrované světlo halogenových reflektorků se sem rozhodně nehodí – oslňuje a vytváří ostré kontrastní stíny, které zhoršují orientaci ve skříních i regálech. Pokud se přesto rozhodneme vybavit tyto prostory rampou s halogenovými světly, měly by mít dostatečný výkon a široký světelný kužel, který částečně omezuje oslnění. Šatní skříně je optimální doplnit ještě samostatnými svítidly pro lepší orientaci uvnitř korpusu. V dílně je vhodné kombinovat centrální svítidlo s účelovou pracovní lampou, nejlépe s plynule nastavitelným ramenem.

Ing. arch. Veronika HaroldováFoto: Ikea

V listopadovém čísle časopisu Dům a zahrada dále najdete:

  • Barevné trendy pro rok 2011
  • Třetí díl seriálu o fasádách: tentokrát o netradičních materiálech
  • Velké téma: Jak si vybrat dřevostavbu
  • Vybavujeme dům pro miminko
  • Vše o zimních zahradách
  • Jaký zvolit plot: inspirace a praktické rady
  • Fotosoutěž Pecka roku: představujeme 10 nejošklivějších domů

Listopadové číslo časopisu Dům a zahrada je v prodeji od 19. října.