Vybrat špatný materiál může znamenat nejen problémy s jeho životností, ale také s vaším pocitem na zahradě. Postavíte-li si nevzhledný betonový plot, asi se vám nebude na zahradě moc líbit, protože si budete připadat jako ve vězení. Takže plánujte a zvažujte, co se nejen vyplatí, ale co se vám bude také líbit.

Dřevo: krásné, ale nevydrží

Dřevo je univerzální materiál vhodný na stavbu mnoha prvků v zahradě. Působí teplým a příjemným dojmem a hodí se skoro do všech typů zahrad. Jeho použití je mnohostranné od klasických prken přes mohutné pražce až po křehké vyplétané proutí. Při tom všem nezapomínejme na exotická dřeva používaná na zahradní nábytek.

Také jeho opracovanost může být různá: hrubé opracované fošny na dřevěné ohradě pro koně se hodí na velký statek na venkově. Precizně opracovaný plot a treláž vhodně doplní městskou zahradu. Bambusový plot je obvykle nepostradatelným prvkem pro zahradu v japonském stylu.

Další důležitou otázkou jsou nátěry a impregnace. Ty mají vliv nejen na životnost dřevěných prvků v zahradě, ale působí i estetickým dojmem. Doporučováno je sjednotit barevný odstín dřevěných prvků v zahradě i na fasádě domu. Z hlediska životnosti je pak důležité vybírat tvrdé dřevo především na prvky přímo související s půdou (sloupky plotu, pergoly), nebo se tomuto problému úplně vyhnout použitím železné podpěry zabetonované do patky v zemi. Vlastní dřevěný sloupek pak přišroubujeme k podpěře několik centimetrů nad povrchem země.

Kámen: všestranná využitelnost

Výběr druhů kamenů na trhu je veliký a určitě uspokojí vkus každého majitele. Aby naše zahrada působila přirozeně a v souladu s okolím, především u parcel na okraji sídla a ve volné přírodě, měli bychom vybírat druh kamene vyskytující se v našem nejbližším okolí. Nejlepší rada tedy zní: zajeďte do nejbližšího lomu. Kámen v něm bude určitě pro vaši zahradu vhodný, protože bude odpovídat svému okolí svou strukturou, rozpadem i barevností.

Nejběžněji používaným kamenem je žula, která je nejtvrdší a nejodolnější. Méně často se setkáme s pískovcem, břidlicí, vápencem nebo opukou.

Také výběr tvarů kamene je dostatečně široký. Můžeme použít štípaný kámen nepravidelného tvaru, kostky různé velikosti, ale i dlažbu přesně upravenou na míru.

Nesmíme zapomínat na všestranné použití oblázků různé velikosti, především ve spojitosti s vodou. Jako dominantu uplatníme i skupinu velkých kamenů nebo balvanů. I zde bychom vybraný druh kamene měli použít na celý prostor zahrady.

Cihly: přitažlivé zejména barvou

Cihla je jeden z nejkrásnějších materiálů používaných v zahradě, i když finančně patří k těm náročnějším. Ta dodá zahradě barvu, přesnost a při použití starých cihel i malebnost starých zašlých barev. Při stavbě z cihel můžeme použít různé odstíny materiálu, různé možnosti jejich skládání (klasické, úhlopříčné, rybí kost...).

Cihly jsou vhodné na stavbu zdí, povrchu chodníku, teras a schodišť i na obruby zpevněných povrchů. Důležité je vybírat materiál dostatečně mrazuvzdorný na naše podmínky.

Beton: jen opatrně

Výběr betonových prvků pro zahradu je dnes široký, jejich použití by však mělo být pečlivé, s ohledem na jejich kvalitu a tvar. Vybírat bychom měli co nejjednodušší tvar a barvu volit adekvátně k místu použití. Zde zdůrazněme, že zpevněná plocha je velmi výrazným prvkem, který určí charakter řešeného prostoru.

Beton je vhodný především pro zahrady ve městě, uvnitř sídla, nebo jako vhodná návaznost na architekturu domu. Na venkově bychom se s ním setkávat neměli, případně pouze v kombinaci s přírodním materiálem, jako je kamenná kostka, štěrk nebo dřevo.

Netradiční materiály

Kovové, plastové a keramické prvky nejsou v zahradách běžné, ale v některých úpravách, zvláště v kombinaci s moderní architekturou, jsou vhodným, zajímavým a netradičním zpestřením. Kov (ve většině případů železo) je vhodný především na konstrukci plotů, zábradlí, ale i treláží a pergol. Zajímavé je taky použití keramiky v případě dlaždic nebo různých nádob na výsadbu rostlin. Plasty většinou používáme ve formě skořepin k zastřešení nebo přistínění terasy, posezení, nebo vstupu do domu či stání pro auto.