Nevyužít současné nabídky by byla škoda, ale na druhou stranu přehnat to s technikou, se kterou bychom neuměli zacházet, také není zrovna nejlepší cesta. Určitě je ale dobré vědět, co vše je možné, a z toho si pak vybrat podle sebe to správné.

Stínicí technika

Samostatnou kapitolou vybavení domu je stínicí a clonící technika, která je obzvláště při osazení domu na jižní svah žádoucí a zvyšuje komfort. Samozřejmě, tato technika může mít ruční pohon, komfort ale začíná u elektrického ovládání, stoupá přes centrální řízení až po luxmetry, které mohou plně automaticky řídit její chod. Centrální řízení rolet nebo žaluzií má např. program na simulaci přítomnosti, neboť není záhodno myslet si, že na dobu dovolené spustíme rolety a máme klid. Naopak to může přitáhnout zloděje, a tak je simulace přítomnosti naprosto elegantní řešení – v nepravidelných intervalech se stínicí technika sama pohybuje a mění polohy u jednotlivých prvků.

Klimatizace

Příjemnou teplotu v domě i v letních obdobích nám zajistí klimatizace. Dnešní klimatizace již dávno není jen zařízení na „výrobu“ chladného vzduchu, jak je nejvíce vnímána z letních dovolených v zahraničí. Moderní klimatizace nemusí být mimo provoz ani v zimě. V přechodných podzimních a jarních měsících zcela stačí na temperování místností. Výhodou je rychlý náběh teploty a temperování pouze tam, kde je to nutné. Jednotky mohou být nastaveny na automatický režim, kdy se samy zapínají na chlazení nebo temperování a udržují v místnosti stálou teplotu. To nám umožňuje moderní klimatizace se zabudovaným tepelným čerpadlem. Stále více se na trhu prosazují jednotky s invertorovou technologií, které mají regulaci otáček kompresoru, a tím přesnější řízení teploty a nižší spotřebu energie.

Řízené větrání s rekuperací

Z hlediska ideálního vnitřního klimatu můžeme dům vybavit např. větráním s využitím rekuperace. V nízkoenergetických domech nebo domech s požadavkem na vzduchotěsnost vůči vnějšímu prostředí se řízenému dodávání čerstvého vzduchu nevyhneme. Právě rekuperační jednotka, která využívá znečištěný vnitřní vzduch k předání jeho tepla vzduchu čerstvému, nám může ušetřit provozní náklady. Jiné varianty jsou větrání s využitím odpadního tepla nebo větrání s využitím odpadního tepla k ohřevu teplé užitkové vody. Nejúčinnější je systém řízeného větrání pomocí vzduchotechnického zařízení, ohřevu TUV a vytápění, který dokáže spojit předchozí varianty. Do domu přivádíme čerstvý vzduch přes rekuperační výměník, zde dojde k jeho ohřátí a rozvodu do jednotlivých místností. Odpadní vzduch proudí přes tepelné čerpadlo, které mu odejme zbytek tepelné energie a využije ji pro ohřev TUV a vytápění. Ochlazený vzduch je odveden mimo objekt.

Inteligentní dům

Snad největší možnosti vybavení domu poskytuje elektrotechnika, slaboproudé rozvody s vybavením audio, video, zabezpečení objektu, satelitní rozvody a podobně, nejvyšší kategorií je tzv. inteligentní dům, který za nás vlastně řídí celý provoz v domě, snaží se o úsporné řízení spotřeb tepla, elektrické energie (dosahuje až 30% úspor), řídí nám pohodu v oblasti audio, video, stínění, bezpečnosti, ale jako pomocník v kuchyni umí systém i uvařit kávu v danou hodinu, zapnout vířivku, saunu, zkrátka vše, co si naprogramujeme. Já osobně po tomto systému netoužím, kávu si rád uvařím sám, vířivku nebo saunu si umím také pustit. Běžně sice užívám počítač, ale po zhlédnutí manuálu pro IQ dům mě polil studený pot.

Slaboproudé rozvody

Přesto hlavně slaboproudé rozvody (klasické) nám dají při realizaci zabrat, abychom na něco nezapomněli. Co si můžeme pořídit? Tak např. domácí kino – reproduktory můžeme mít zabudované v nábytku, podhledu, plátno i projektor se vysune ze stropu, obrazovka televize na zdi vypadá jako obraz, nikde žádné kabely po zemi. Elektronické zabezpečení v kombinaci s kamerovým systémem nám poskytuje dostatek pocitu bezpečí. Vždy v nadsázce doporučuji ještě doplnit minimálně jedním psem. Kamerový systém lze propojit do televizních rozvodů, takže z jakékoliv televize můžeme sledovat okolí domu. Je to příjemné. Když zmíněný pes začne štěkat, můžeme okolí zkontrolovat. Doplňkem je nahrávání na pevný disk, kapacita se volí podle počtu kamer a doby, tzv. smyčky, tj. času, než se starý záznam začne přehrávat novým. Mnoho „vychytávek“ se pomalu dostává ve větší míře na trh, např. vstupní zámky na otisky prstů, ideální pro zapomnětlivé nebo ty, kdo často ztrácejí klíče. Jako další mě zaujala možnost mít dům bez klasických vypínačů, bezdrátové ovládání osvětlení lze zabudovat do dveřního kování a světlo rozsvítíme pouhým dotekem kliky při vstupu do příslušné místnosti.

Co říct na závěr? Při vybavování domu vždy doporučuji myslet na jedno: investice by měla být cenově adekvátní poskytovanému pohodlí. Měli bychom si položit otázku, zda vybavení opravdu využijeme, a zda nás naopak ještě nebude otravovat – ať již způsobem používání nebo jeho údržbou. Vždyť platí rčení „všeho s mírou“.

-Ing. Roman Brabec, Dům a zahrada 8/2010-Foto: www.profimedia.cz

V říjnovém čísle časopisu Dům a zahrada najdete:

  • Exkluzivní návštěvu vily herečky Lídy Baarové po zdařilé rekonstrukci od Ladislava Lábuse
  • Druhý díl seriálu o fasádách. Tentokrát o režném zdivu.
  • Údržba rodinného domu: podrobný průvodce nezbytnými pracemi
  • Jak má vypadat ideální šatna
  • Vše o úsporných spotřebičích
  • Podrobně zahradní technice pro podzimní úklid
  • Architekt Rampich o patině a stárnutí.

Říjnové číslo časopisu Dům a zahrada vychází již 21. záři.