V Telči máte všechno blízko. Památky zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO najdete nejen na náměstí Zachariáše z Hradce, na nějž navazuje renesanční zámek. Historické jádro obklopují rybníky, které se dají brázdit i na prkně. A město je navíc velice přátelské i k dětem.

Prohlédněte si zámek jako nikde jinde. Z paddleboardu:

Zdroj: Youtube

Unikátní náměstí

Náměstí Zachariáše z Hradce tvoří několik řad gotických a renesančních měšťanských domů s romantickými podloubími a štíty, na nichž rozpoznáte i stopy baroka nebo klasicismu. Pod většinou domů a částí zámeckého areálu se skrývají středověké sklepy. Kdybyste se potřebovali ochladit, stačí si objednat prohlídku, ani nemusíte do klimatizované restaurace.

Od července v novém

Z náměstí to budete mít coby kamenem dohodil na renesanční zámek s přilehlými objekty. Proměna původně gotického hradu na renesanční objekt probíhala v 16. století díky šlechtici Zachariášovi z Hradce, který si na pomoc pozval italské stavitele. Celý areál dostává nový kabát, v červenci bude ukončená několikaletá obnova. Kdybyste do Telče přijeli teď, užijete si jeden návštěvnický okruh, od konce července jich bude rovných pět.

Pohádková Telč

Pohádková Telč
* Ve městě se natočily desítky pohádek a filmů. Nejslavnější je Pyšná princezna (1952), zámek se proměnil v sídlo krále Miroslava. Ale legendární scéna se zavazováním střevíčku se natáčela na Hluboké.
* Krásná pohádka o Šípkové Růžence pod názvem Jak se budí princezny byla natočená v roce 1977. Zámeckou zahradou procházel královský průvod. Rybník, do kterého spadl mladší princ Jaroslav v rámci souboje se svým starším bratrem, objevíte několik kilometrů za Telčí. V oboře hradu Rotštejn.
* Ve dvoudílné pohádce Z pekla štěstí (1999, 2001) si zahrálo renesanční náměstí. Přesně tady totiž přistál obávaný drak.

Kdo je nejstarší?

Pozdně románská věž sv. Ducha je patrně nejstarší dochovanou památkou Telče. K ní byl později přistavěný kostel. Věž je vysoká necelých 50 metrů, a když na ni vystoupáte, budete mít historické centrum jako na dlani. Romantika jako hrom.

Benátky na Moravě

V Telči se kolem historického náměstí a zámku rozkládají tři rybníky: Štěpnický, Ulický a Staroměstský. Právě ty ze zámku vytvořily vodní pevnost. Ale v okolí najdete také Roštejnský rybník a mnohé další, městem protéká Telčský potok. Zpestřete si návštěvu Telče projížďkou na loďce, na šlapadlech nebo některý rybník a jeho okolí poznávejte na paddleboardech. Základy paddleboardu vás naučí, plavba na „prkně“ je spojená s piknikem a z vodní hladiny budete mít úplně jiné výhledy na zámek. Další zajímavosti o Telči najdete tady.

Další lákadla

  • Telčský dům: Jeden z nejstarších domů na náměstí se proměnil v soukromé muzeum legend a pohádek (herna, kolejiště s vláčky - mini vláček je i na zahradě a můžete se svézt, gotické sklepení s románskými základy a s oživlými legendami i jedinečná architektura).
  • Panský dvůr: Multifunkční areál zabaví všechny generace. Kromě jiného využijete lezeckou stěnu, další úsek zvládnete s cepíny, vyzkoušíte lanové centrum. Uvnitř vás ještě čeká expozice o hospodaření na telčském panství, zjistíte, jak se žilo na zámku i v podzámčí. Venku zase smyslová aromatická zahrada. Z mnoha akcí vás lákáme na sraz veteránů a youngtimerů, Memoriál Zdeňka Dvořáka proběhne 10. června. Nebo si tu půjčte elektrokola.
  • Muzeum techniky: Tohle je malý ráj pro všechny nadšence historické techniky. Pánové a kluci budou obdivovat stará auta, motorky a kola nebo dobovou dílnu automechanika, dámy a děvčata zase kočárky a hračky. A všichni společně třeba ukázku staré zubařské ordinace.

Zdroj: Telc.eu, Vysocina.eu