Ohřívač teplé vody, tedy elektrický bojler, akumulační nádoba nebo kotel, často není přímo v koupelně a nějakou dobu trvá, než teplá voda potrubím k umyvadlu doteče. V domě může být více koupelen nebo vzdálený kuchyňský dřez, a tak se snadno stane, že bude při použití jednoho ohřívače vždy některé umyvadlo daleko. Jak tento problém vyřešit? Možností je několik:

1. Počkat, až voda doteče

Toto řešení je nejjednodušší a ideální v případě, že je ohřívač vody blízko, buď přímo v koupelně, nebo hned za zdí. Potrubí dlouhé 3-5 metrů je ještě únosné. Často technická místnost s kotlem sousedí s koupelnou nebo se nachází ve sklepě přímo pod koupelnou, v takovém případě teplá voda doteče dostatečně rychle, aby vám zpoždění nevadilo.

2. Změna dispozičního řešení

Při přípravě projektu je možné změnit dispozice místností tak, že budou všechna umyvadla blízko sebe. Znáte to z paneláku, kde jsou koupelna, kuchyně a záchod těsně kolem instalačního jádra. Při rekonstrukci je změna dispozic občas velmi obtížná.

Mohlo by vás zajímat

3. Cirkulační potrubí

Pokud je ohřívač daleko, využijete cirkulační potrubí, tedy třetí trubku, která vede podél vedení teplé vody, je na teplovodní trubku napojena a udržuje vodu v potrubí stále teplou. Nevýhodou jsou velké ztráty tepla vody v potrubí a tím i finanční výdaje na dohřívání vody.

Při použití cirkulace je proto vhodné ji řídit, použít můžete například:

  • Programovatelný ovladač, který spíná čerpadlo jen v určité dny a hodiny. Jiné nastavení je pro všední dny a jiné pro víkendy.
  • Vypínač umístěný v koupelně, kterým ručně vypnete nebo zapnete oběhové čerpadlo.
  • Systém, který se bude sám učit, kdy vodu používáte a kdy ne, a podle toho bude čerpadlo zapínat.

4. Doplňkový ohřívač vody

Pokud máte jedno umyvadlo nebo dřez velmi daleko od hlavního ohřívače, je nejvýhodnější použít malý průtokový nebo zásobníkový ohřívač teplé vody přímo vedle umyvadla. Výhoda průtokového ohřívače jsou jeho malé rozměry, ale nevýhodou je nutný vysoký příkon elektrické energie. Zásobníkový ohřívač je objemnější, ale není tak náročný na příkon elektřiny. Vyšší příkon spotřebičů znamená nutnost výkonnějšího jističe, který má vyšší měsíční paušál.

Řešení je vždy individuální

Nedá se říci, že existuje jedno univerzální řešení, záleží na vzdálenosti ohřívače, požadovaném komfortu i množství koupelen v domě. Teplá voda v kohoutku je z hlediska celé stavby drobnost, ta ale dokáže úplně zbytečně zkazit radost z nového bydlení, a proto je dobré jí věnovat pozornost.

Článek připravil Ing. Martin Perlík, specialista na rekonstrukce rodinných domů, další informace naleznete na jeho blogu: perlikprojekce.cz/blog