Chcete-li v koupelně podlahu, která přežije nejen vás, ale i další generace, zvažte teraco. Materiál, v němž převažuje kamenná drť. O jeho oblibě svědčí fakt, že ho věrně napodobují i jiné krytiny, velkou nabídku najdete například v keramických dlažbách.

Proč upadlo v nemilost

Nemusíte ho dlouho hledat, stačí si projít některé prvorepublikové domy a budete žasnout, v mnoha se totiž dochovalo ještě původní teraco. Jenže po 2. světové válce se u nás nadužívalo, a čeho je moc, toho si člověk neváží. Uplatňovalo se ve veřejných částech objektů, kde se pohybovalo hodně lidí, stejně v exteriérech. A hlavně v poněkud fádním šedém provedení.

Z minusu plus

Po chuti mnoha lidem není ani to, že teraco se často používalo a dodnes používá na hroby. Ale právě z nich si můžeme, minimálně z pohledu trvanlivosti, vzít příklad. Když teraco vidíte v místech, kde opravdu dostává zabrat, v interiéru nemůže jít o špatnou volbu. Bavíme se o jedné z nejodolnějších podlahovin, která si rozumí s podlahovým topením.

Přírodní materiál

Teraco se vyrábí z převažujícího podílu kamenné drti (například z mramoru, žuly, křemene či jiných), pojiv a barviv, následně se povrchově upravuje a ošetřuje. Asi od konce 19. století se do směsi začal dávat cement, což platí dodnes. Nebo se používá modernější epoxidové pojivo, což je výhodné i z pohledu tloušťky podlahy (s epoxidem může být podlaha nižší, což je podstatné u rekonstrukcí bytů a domů).

Originální design

Soudobý design teraca překvapí jak barevností, tak velikostí kamenné drti, a právě tím se stává originální. Odstíny kamenné drti i samotných barviv se dají libovolně kombinovat. Kdepak stále šedé, nabízí se i s černým základem, nebo třeba zeleným, béžovým, červeným a ani za růžovou variaci se nikdo nebude stydět. Proto podlahu nebo i obklady v koupelně, stejně jako desky pod umyvadlo, z teraca můžete mít i vy. V porovnání s kamenem jako třeba mramor slibuje v interiéru další výhodu, není totiž pocitově tak chladné.

Chcete podlahu bez spár?

Tento trvanlivý materiál je odolný vůči zatížení, odření či vlhkosti (vodě), což se v koupelně hodí. Stejně jako jeho protiskluzové vlastnosti. Dříve bylo běžné, že se teraco vylilo přímo v místnosti na dobře připravený podklad a vznikla jednolitá podlaha bez spár. Což je samozřejmě možné i dnes. Jde o náročné provedení, ale výsledek bude napohled i na dotek unikátní. A údržba je jednoduše geniální, stačí voda a mýdlový čistič.
Finančně dostupnější je však podlaha z teracové dlažby, také pokládka bude mnohem jednodušší.

Ale teraco nemusíte mít v koupelně, dobře se uplatní také ve vstupní části bytu, v kuchyni nebo na terase či balkonu. O jeho nově nabyté popularitě také svědčí fakt, že se jeho dekor začíná čím dál častěji napodobovat. A nejen u podlah.

Zdroj: teso-jistebnik.cz, cidemat.cz