Terakota má tu vlastnost, že po celý rok působí nanejvýš klidně a příjemně. Ještě zvláštnější je, že v zimě vytváří materiál a barva pálené hlíny dojem tepla, dojem něčeho hřejivého - a naopak zase v horku dělá dojem chladivého materiálu; v létě se příjemně chodí po svěžích a chladivých dlaždicích. Chladivé terakotové podlahy jsou obvyklé v domech jižní Evropy. V našich zeměpisných šířkách sice také v létě krásně chladí, ale dáme pod ně topné rohože, aby v zimě pro změnu příjemně hřály.

Nejnáročnější, totální přeměna kuchyně ve stylu terakota zahrnuje i podlahářské a obkladačské práce. Na podlahu přijdou terakotové dlaždice. Buď jednoduché „cihly“ (pokládané do pásů nebo čtverců), nebo větší čtvercové dlaždice, případně zdobnější mozaika.

Stylu podlahy budou odpovídat obklady na stěně (opět v barvě pálené hlíny, třeba ve dvou třech měňavých odstínech, nebo v kombinaci s bílou či béžovou). Stylově odpovídající budou dále záclony, závěsy a další textilie. A ani utěrky nemusí být obligátní kostkované - a když, zkuste najít alespoň oranžovobílé!

terakotové kuchyně a doplňky

Interiér dotáhne světle oranžová stěna nebo stěny, upravené některými technikami, které jim dodají punc, svěžest a plastičnost. Je to kartáčování, vymývání, tupování štětcem nebo houbou a jiné. Celek kuchyně dotvoří skříňky ze světlého dřeva, ale můžeme uvažovat i o „zazděných“ korpusech, kdy jsou skříňky obložené (opět terakotovými) obkládačkami.

Terakotové zátiší

Terakotové ale může být i nádobí. Především zapékací mísy působí jako fantastický dekorační prvek, a přitom jsou i funkční.

Pokud půjdeme opravdu do důsledků, dostaneme se i na terakotové doplňky a nádoby na skladování potravin. Jejich výhodou je stálá vlhkost, a přitom prodyšnost. Nebudete tak mít zapařené suroviny, které dáte dovnitř. Například houbaři se přou o to, jestli je lepší dávat sušené houby do papírového pytlíku, plátěného, nebo do sklenice. Podívejte se na diskuze na internetu. Celá mykologická obec se dělí přibližně na třetiny. My říkáme, že naprosto nejvhodnější je terakotová dóza.

Stejně tak na trhu můžeme najít spoustu dalších doplňků – vázy, svítidla, rámy obrazů, ale i velké desky na obložení stěn. Terakotové mánii se meze nekladou.