Výrobci materiálů si toto dobře uvědomují a hledají stále lepší a lepší řešení pro naši terasu.

DŘEVĚNÉ TERASY

Mohou být z měkkých dřev, jako je borovice, cedr nebo modřín, různě impregnovaných, dále z tzv. pečených dřev – thermowoodu, které se tepelně upravují při 212 stupních Celsia, a také z tvrdých exotických dřev. Měkká dřeva jsou cenově dostupná, avšak životnost těchto teras je pouze 8-10 let. Modřín nebo i hustší sibiřský modřín obsahují cukry, které na vzduchu a působením slunce černají. Někteří uživatelé si v minulosti pořídili terasu z exotického dřeva a byli zklamáni. Jednotlivá terasová prkna, která byla nainstalována s mezerou 5 mm, časem seschla a po letní sezoně se mezi prkny utvořila mezera i 1,5 cm. To samozřejmě není praktické ani z pohledu manipulace zahradního materiálu, ani z důvodu možného propadu malých předmětů pod terasu.

Více než 20letá praxe, období zkoumání a hledání nejlepšího celkového řešení přineslo ovoce v podobě terasového systému SOFTLINE®. Tento systém využívá ke stavbě teras pouze stabilní, hnilobě odolávající a objemově stálé dřeviny Merbau (Asie), Padouk (Afrika), Ipe - brazilský ořech (Jižní Amerika) a Teak (Asie).

Navíc před použitím se tato terasová prkna suší v sušicích komorách na obsah vlhkosti +/- 12 %. Takže u teras z těchto tvrdých, stabilních a hlavně vysušených dřevin se velké spáry zkrátka neobjeví.

Kromě toho systém SOFTLINE ® umožňuje instalaci bez viditelných šroubů, což eliminuje vznik třísek, umožňuje volnou cirkulaci vzduchu a poskytuje jednotný estetický vzhled TERASY. Tento způsob „neviditelného“ uchycení terasových prken je založený na principu použití pevných, ale pružných klipů, které jsou upevněny vruty k podkladnímu hranolu, a horní terasové prkno s přesně vyfrézovanými drážkami na spodní nepohledové straně se na klipy nasazuje.

Poznámka: Obdobný systém tzv. „neviditelného“ uchycení fasád TECHNICLIC® se používá při instalaci provětrávané dřevěné fasády, a tak můžete mít – pokud řešíte se stavbou terasy i fasádu – stejný systém v obou případech.

show_detail: WPC TERASY z DŘEVOPLASTU

Dřevoplastové terasy z materiálu WPC (wood plastic composites) vtrhly na náš trh před 4-5 lety s cílem vyvarovat se negativních vlastností dřeva a poskytnout bezúdržbové řešení. To se podařilo jen z části – občas WPC materiály ztrácejí barvu, prkna nabývají na délce a v horkém a slunečném dni se rozpalují.

TERASY z KERAMICKÉ DLAŽBY

Díky tomu, že se už začala vyrábět pro venkovní použití velkoformátová terasová dlažba jen 2 cm silná, mrazuvzdorná a s protismykovou úpravou – začala být i tato varianta použití materiálu na terasu aktuální. Dlažba se v horkém létě nerozpálí jako WPC, může mít i dekor dřeva a je velmi trvanlivá. Pokládka venkovní dlažby na rektifikační terče je rychlá a jednoduchá.

Kontakt: