Velice

Velice rád bych měl terasu u obývacího pokoje v úrovni jeho podlahy, projektant ale z bezpečnostních důvodů navrhl schod cca 150 mm s tím, že se jedná o „jistotu“ například při přívalových deštích. Dá se nějakým způsobem technologicky ošetřit napojení terasy a podlahy domu, aby nedošlo k zatékání vody?


Pokud projektant sází na „jistotu“ a nezná řešení pro váš požadavek, je něco špatně. V době moderních domů a bezrámových systémů, kde je naopak žádoucí probíhající podlaha z interiéru do exteriéru, existuje již několik standardních řešení proti zatékání vody. Samozřejmě v žádném případě nechci problém bagatelizovat, voda je velice nepříjemná, pokud ji nezkrotíme. Řešením jsou různé systémy odvodnění, ale jako základ považuji vhodný návrh terasy, která má možnost akumulovat i větší přívalový déšť. Tím je například štěrkový podklad v dostatečné tloušťce, např. 200 mm, s následnou dřevěnou terasou z drážkovaných prken buď na dřevěný rošt, nebo plastové výškově stavitelné terče, kterou voda okamžitě propadne do štěrku. Pokud chceme terasu kamennou nebo dlážděnou, musíme před vstupní portál osadit vhodný odtokový žlab. Podobná řešení jsou i pro terasy v patrech rodinných domů.

Je třeba podotknout, že je na balkónech, terasách, atikách zažito vytažení izolace minimálně do výše 150–200 mm i s ohledem na napadaný sníh a z hlediska bezpečnosti při silných deštích, váš požadavek je ale již také „standardní“, takže se ho nebojte. Chodit na terasu bez schodu je vždy pohodlnější a rovněž bezpečnější.

Odpovídal stavební inženýr Roman Brabec

Tento

Tento dotaz jste mohli najít v časopisu Dům&Zahrada 1/15.

redakce@dumazahrada.cz

Pokud máte nějaké dotazy, pošlete nám je do redakce na mail redakce@dumazahrada.cz. Pokud budeme sami vědět, rádi je zodpovíme, nebo pošleme některému z odborníků.