Může být variabilní, kdy truhlíky a květináče s vysokými keři a květinami můžeme libovolně přestavovat; nebo může být fixní, kdy využijeme rychlého růstu některých popínavých rostlin, které necháme pnout po trelážích před fasádou domu (porost v létě ochlazuje omítku a udržuje těsně kolem domu příjemné mikroklima), po pergolách nebo po lehkých kovových konstrukcích. Dům (většinou jižní nebo odpoledním sluncem rozpálenou západní stěnu) tak ponoříme do zeleného přítmí, obklopíme se zelenými i kvetoucími rostlinami tak, aby se nám tady příjemně odpočívalo.

Aby místo bylo příjemné na pohled, sladíme je v barevných nuancích jednoho dvou tónů – anebo zase třeba podle chuti necháme hýřit záplavou všech barev.

ČTĚTE TAKÉ:

Různě vysoké oleandry, to není nic tak výjimečného: Dejme si ale záležet a vyberme pečlivě pouze dvě barvy – bílé a žluté kultivary. Najednou na terase vznikne velmi elegantní, jemně působící pastelová živá stěna. Truhlíky s oleandrovými keři a keříky postavíme do jedné řady tak, aby nás chránily před sluncem. Dopředu dáme menší květináčky s malými bílými a žlutými oleandříky a už zbývá před ně postavit pohodlné proutěné lehátko nebo pohovku, malý stolek a slastně se natáhnout do voňavého stínu. Krásného efektu, tentokrát v trochu kontrastnějších a teplejších barvách, dosáhneme volbou oleandrů lososově narůžovělých, temně nafialovělých a bílých.

Pokud máme oleandrů více, můžeme je sestavit do tvaru L – zakomponovat do takového slunolamu můžeme také třeba vysoký plamének rostoucí u terasy nebo vysoký keř popínavé vistárie, zelené vyšší keříky krušiny s úzkými lístky nebo olivovník v šedozelené barvě listí. Zkombinovat lze také další popínavky – přes kovové loubí necháme pnout vysoký japonský chmel nebo popínavou růži (připravíme se, že při množství jejích lístků bývá trochu nepořádek, ale konečný efekt vynahradí nutnost častějšího úklidu). Ještě ale k oleandrům – ať už vybereme jakoukoliv barvu, pamatujeme, že oleandr je jedovatý keř, takže dáváme pozor na malé děti – jedovatý je květ i listy. Pokud máme batolata, která všechno zkoumají a ochutnávají, raději se oleandrů na pár let vzdáme.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com