Terasy součást našeho domu a zahrady

Pokud se rozhodnete pro terasu ze dřeva, měli byste vědět, že dřevo, ač je krásné, je jedním z nejnáročnějších materiálů na údržbu. Pro terasu v blízkosti bazénu je nutné zvolit pouze tvrdé a odolné druhy dřeva, které nepodlehnou plísním, hnilobám ani škůdcům.

Dřevoplastové terasy sice nejsou 100% přírodní, ale jejich údržba je mnohem méně časově i finančně náročná. Nepodléhají povětrnostním vlivům a slunečnímu záření a nemění výrazně svoji barvu.

Údržba a čištění dřevěných teras

Aby dřevěná terasa neztratila své kouzlo a původní vzhled, je nutné ji alespoň jednou ročně ošetřit olejovým nátěrem. Neošetřené dřevo rychle zešedne a v místech, kde se drží vlhkost, ho navíc může napadnout hniloba nebo zde začnou růst zelené řasy.

Jak postupovat?

Nejprve kotoučovou bruskou zbrousíte povrch terasy až na „zdravé“ dřevo. Okraje terasy začistíte brusným papírem nebo houbičkou. U teras z měkkého dřeva je nezbytné terasu následně pečlivě napustit proti hnilobě, plísni a dřevokaznému hmyzu. Napouštědlo schne asi jeden den. Dále povrch ošetříte ochranným olejem, který zajistí odolnost dřeva proti vodě. Dřevo natírejte vždy po směru jeho vláken. Obvykle stačí 2-3 nátěry, dokud dřevo olej přijímá. Další den už můžete terasu používat. Natírání není vhodné v extrémních podmínkách, teplota by neměla klesnout pod 10 °C, ale ani přímé slunce, velké horko nebo vlhké počasí nejsou vhodné pro nátěr terasy.

Údržba a čištění dřevoplastových teras

Terasy z kompozitního materiálu (WPC) nejsou na údržbu náročné. Během celé jejich dlouhé životnosti je nemusíte ošetřovat žádnými umělými konzervačními prostředky nebo mořidly, nátěry, laky ani tmely. U těch kvalitních, jakými jsou například terasy z materiálu Twinson, nehrozí ani kroucení prken nebo vznik třísek. I terasa z kompozitu si však zaslouží posezonní údržbu, resp. čištění.

Jak postupovat?

Čištění terasy z kvalitních kompozitních materiálů je hračka! Na většinu nečistot postačí běžné domácí potřeby pro úklid (vodou zředěný přípravek na podlahy a koště či mop), případně vysokotlaký čistič. Pokud i po umytí objevíte na terase pozůstatky odolnějších skvrn od jídla po grilování nebo od opalovacího krému, sáhněte raději po speciálním čističi na WPC materiály.