Gallet DES 101 – Cena: 600 Kč

Tato bílá sušička sice nepřekvapí žádnými zbytečnými funkcemi, ale zvládne bez problému zpracovat nejen ovoce, ale i zeleninu, houby, bylinky a další druhy potravin. Jen nedoporučujeme sušit naráz různé druhy potravin (například bylinky a ovoce), protože potraviny během sušení nasáknou aroma těch ostatních, což je samozřejmě nežádoucí. Tento typ má kvalitní ventilaci vzduchu, díky níž se potraviny opravdu vysoušejí rovnoměrně, což představuje nespornou výhodu. Ovoce či jiné potraviny lze sušit v celkem pěti stupních, přičemž jejich výšku je možné libovolně upravovat. Přístroj je opatřen ochranou proti přehřátí. Navíc není příliš velký, a tak se hodí i na převážení na chaty a chalupy. Příkon činí 250W.

  • Plusy: Snadná obsluha, možnost převážení, rychlý a tichý chod.
  • Minusy: Méně funkcí.

Professor SP 2003 – Cena: 700 Kč

Druhá testovaná sušička je již známá jako jeden z nejprodávanějších a nejoblíbenějších typů sušiček ovoce. Jako největší plus tohoto typu bývá uváděna spolehlivost, příznivá cena, ale především velká výkonnost a kvalita sušení. K tomuto hodnocení se po provedení testu můžeme přiklonit. Chod přístroje je rovněž tichý a rychlý. Parametry jsou velmi podobné první testované sušičce. I zde tedy najdeme v základní výbavě 5 sušících pater a provedení přístroje je bílé. Další patra přitom není problém dokoupit, což využijí například vášniví houbaři, jejichž úlovek vyžaduje větší sušící plochu. Příkon i v tomto případě činí 250W, přístroj váží 1,8 kg. Opět není problém sušit téměř jakékoli druhy potravin.

  • Plusy: Výkonnost, kvalita sušení, možnost dokoupení dalších sušících pater.
  • Minusy: Nepříliš atraktivní vzhled.

Sencor SFD 130A – Cena: 700 Kč

I třetí testovaný výrobek se nijak výrazně od ostatních nelišil. U výrobků řady Sencor si můžeme být jisti kvalitou vzhledem k mnohaletému působení výrobce na trhu. Výrazným rozdílem vzhledem k předchozím výrobkům je provedení z průhledného, a nikoli bílého, plastu. To považujeme za praktičtější, vzhledem k tomu, že se tak můžeme kdykoli podívat, v jaké fázi právě sušení je. I chod tohoto přístroje je velice tichý. Opět tu nacházíme tepelnou pojistku, přičemž příkon i v tomto případě činí 250W. Spínač na provozním panelu je podsvícený, což umožňuje rychlejší orientaci v tom, zda přístroj právě běží. V základním vybavení se opět dodává pět sušících plátů, ale máme možnost jejich počet rozšířit dokoupením.

  • Plusy: Funkčnost plus pár vychytávek navíc (např. podsvícení spínače), atraktivní vzhled.
  • Minusy: Tento přístroj obstál na jedničku!

ETA – Cena: 700 Kč

Jedná se o teplovzdušnou sušičku ovoce, opět s pěti pláty v základním provedení. Pláty jsou rovněž vyvedeny v průhledné barvě, ale mají béžový odstín, který odpovídá ladění všech výrobků od této zavedené firmy. Výhodou je možnost regulace průchodu vzduchu díky otočnému knoflíku ve víku sušičky. Chceme-li sušit potraviny, které jsou drcené, je tu pro ně připravena sušící fólie. Díky ní nám menší kousky nepropadnou pláty. Příkon činí 240W. Pozor! Tento přístroj je kvůli nadstavbovým funkcím o něco těžší než ostatní – váží asi 3 kg. Výhodou tohoto typu je velmi nízká spotřeba energie.

  • Plusy: Nejvíce funkcí, kvalita zpracování, nízká spotřeba energie.
  • Minusy: Vyšší hmotnost.