Jelikož hranice mezi čelem a vlasy mi postupem let zbaběle uprchla do závětří temene, nemám na hlavě tolik porostu, abych byl hoden chodit k holiči. Stačí mi k tomu strojek na 3 mm a tím si zbytek tonzury upravím sám.

Vousy jsou jiná liga. Ty stále rostou a já je nechávám na pokoji. Tak čtrnáct dní. Když už mě začnou kousat a štípat, vezmu na ně opět trojku, koblihu kolem pusy objedu s ní a zbytek dotáhnu do chlapáckého strniště. Doby, kdy jsem se holil do hladka, už zůstaly dávno v zapomnění a lenost převážila.

A s těmihle předpoklady jsem se odvážil do vod testování zastřihovače vousů, vlasů a jiného tělního porostu.

Fešák

Je to fešák. Tedy ne já – ten stroj. Je celkem malý, lehký, v pěkném pouzdře. Ale už první seznámení ukázalo, že problém bude v kapsičce na boku, kam jsem dal všechny výškové nástavce. Po každém zavření vypadly. Tak snad funkce stroje bude lepší.

Jsou tu tři střihací nástavce – na hladké holení, na zastřihávání vousů a chlupů a na vlasy. Celkem snadno se zacvakávají na stroj, jejich sundání už tak pohodlné není. Ale je to jedno, já stejně nakonec zjistil, že bych potřeboval jen jeden.

Funkce

Využil jsem hlavně oboustranný plochý střihač, na který jsem podle potřeby nasazoval třímilimetrový nástavec. Opravdu funguje. Bere i neposedné vousy a na rozdíl od mého standardního strojku konkurenční značky bere všechny vousy napoprvé nebo napodruhé. A jde to oběma směry, takže nakonec jsem dostal do ruky ten kolébavý pohyb, kdy tahem tam a zpět jsem docílil perfektního střihu.

Střihač vlasů je velmi standardní, ovšem je třeba se zastavit u holicího strojku na hladkou tvář. Ten má jen jeden břit a musím zkonstatovat, že ačkoli to už pár dvouciferných let nedělám, před těmi dvaceti roky, kdy jsem takový specializovaný stroj vlastnil, fungoval mnohem a mnohem lépe. Tenhle jednohlavicový nástavec je spíš taková nouzovka.

Čištění

Perfektní je na stroji čištění. Nástavec lze sundat a opláchnout pod vodou. Tedy až na holicí strojek, ten tam nesmí. Po umytí, očištění a uschnutí je dobré hlavici namazat kapkou oleje.

Spokojenost

Se strojem jsem byl spokojen. Sice bych potřeboval jen zlomek nástavců, ale někdo z vás třeba využije všechno ostatní. Dobře sedí v ruce, má skvělou výdrž (nepodařilo se mi jej za dobu testu ani vybít) a výborně střihá vousy i vlasy. O holení dohladka jsem už hovořil výše. Za mě to je výborný stroj domů i na cesty.