Hlídej kytku

Parrot Flower je zajímavý pomocník, nad kterým trochu kroutíme hlavou dodnes. Je to vlastně hlídač rostlin – jejich zalití, hnojení, oslunění… Princip je vlastně jako meteostanice pro kytky. Zaznamenává sluneční svit, teplotu, vlhkost a posílá je vašemu zařízení. Tím je cokoli s ukousnutým jablkem, tedy jakýkoli iPad nebo iPhone.

Super nápad! Jenže my nic od firmy Apple nevlastníme, takže jsme nechali testovat Parrot Flower kolegyni Katce z Kafe.cz a hlavně jejímu příteli, který je programátor a geek. Ten pak shrnul svoje postřehy. Tady jsou.

Od krabice po rajče

Parrot Flower byl v elegantní krabici. Jeho zprovoznění je až nečekaně jednoduché – stačí vložit baterii a zašroubovat krytky. Návod je vcelku srozumitelný, ale všechno důležité se stejně děje na internetu, kde člověk musí vytvořit svůj uživatelský účet a s ním Parrot Flower propojit. A to byl oříšek. Nejprve nefungoval odkaz, a když po několika hodinách stránka naskočila, zjistil jsem, že pod odkazem registrace je stránka na přihlášení a naopak.

Drobná chyba, která se dá jednoduše odhalit a přejít. Ale bohužel ne každý to zvládne, protože je prostředí pouze v angličtině. Stejně tak i výběr rostliny. To je asi největší problém. V databázi je jich neuvěřitelné množství. My zapíchli Parrot Flower k našemu rajčeti. Jenže těch je v databázi kolem 120. A všechno jen v angličtině. Je tedy lepší vyhledávat podle latinských ekvivalentů.

Velký bratr tě vidí

Když je vše přes bluetooth spojeno, vyrážíme prozkoumat naše rajče. Je super, že systém dokáže určit, jestli je půda mokrá moc, či málo, jestli má dost živin, nebo jak moc je rajče na slunci. To všechno se dá sledovat v aktuálním čase nebo i v historických tabulkách po dnech a týdnech. Vše jsem mohl sledovat ve svém mobilu. Je zajímavé pozorovat, jak třeba půda vysychá v průběhu dne, kdy na ni svítí slunce.

Parrot Flower je pomocník pro ty, kteří chtějí mít kytky pod kontrolou, aniž by se zvedli ze židle. Dokážu si představit, že by tahle aplikace byla spojená s automatickým zavlažováním a osvětlením. Vzhledem k ceně asi nikdo nebude mít u každé kytky jeden senzor, ale uživí se třeba u náchylnějších květin nebo zeleniny ve skleníku či za oknem.

Také mi to připomíná nějaké vtipné narážky ze seriálu o „ajťácích“. Představuju si hlavního hrdinu, který sedí u počítače, od něhož odmítá vstát i na záchod. Za oknem je jeho jediný kamarád – Kytka. U ní je Parrot Flower a kontroluje, jestli Kytka prospívá, či ne. A když je zapotřebí zalít, pak ajťák zmáčkne klávesovou zkratku a…

A mimochodem – cena je 1299 Kč v obchodu Alza.cz