Tohle totiž není obyčejná meteostanice, jakou koupíte za pár kaček v každém supermarketu. Tohle je MAŠINA! Má několik fantastických vychytávek, které vám postupně představím.

Zapojen

Tak především je tahle stanice připojená na wifinu a dorozumívá se s okolním světem právě přes ni. Proč? No protože všechny informace, které vysílá, pak můžete mít neustále pod kontrolou – v mobilu, v počítači, na tabletu… A to všechno doma, v práci nebo na dovolené.

Informován

Navíc tahle meteostanice dokáže hlídat nejen teplotu a tlak, ale také měří CO2 v interiéru nebo hluk. To všechno dává do přehledných grafů, které si lze prohlížet na aplikaci nainstalované v mobilu (tabletu) nebo v počítači v online prohlížeči. Navíc třeba dostanete informaci na mobil o tom, že v bytě je příliš vysoké procento CO2 a že byste měli vyvětrat.

World Wide Web

Fantastické na Netatmu je jeho zapojení do celosvětové sítě. Pokud budete chtít, můžete zapojit svůj přístroj do této sítě a budete sdílet svoje údaje z venkovního čidla na internetu. Pak se může kdokoli podívat, jaká teplota je právě u vás. Stejně tak můžete koukat na celý svět i vy. Když jsem se podíval na mapu, zatajil se mi dech. Tolik lidí má Netatmo? WOW! Bylo to fantastické. To, že meteostanici budou mít v západní Evropě nebo v USA, to mi bylo jasné. Ale že jen v Praze najdu tolik bodů, to mi vyrazilo dech. Hned druhý den jsem využil informace z tohoto webu a informoval sestru, která odjela s rodinou do Itálie do Lago di Garda, že další den by měli plánovat spíš návštěvu nějakého muzea, protože bude pršet a teploty s postupující frontou klesají.

Žádný brak

Velmi mě potěšil i vzhled stanice. Vypadá opravdu dobře. V krabici jsou dvě měřicí jednotky – větší je do interiéru a menší, do které se vkládají baterky, do exteriéru. Ta externí se může připevnit šrouby nebo páskou se suchým zipem. Musí se však najít místo, kde na ni nebude pršet ani zpříma svítit slunce. A to byl u mne v jedenáctém patře panelového domu trochu problém. Příjemný je design a konstrukce, kdy kryt sond je z broušeného hliníku, což vypadá skvěle.

Nevýhody

Našel jsem na meteostanici i pár chybiček. Tou hlavní je cena – 4499 Kč je pořádná pecka. O to víc jsem byl překvapen, kolik lidí už ji podle mapy vlastní. Každý další modul pak stojí další dva tisíce korun. Doplňkový srážkoměr pak 1899 Kč.

Druhou nepříjemností bylo, že déšť mi skropil venkovní modul. Vím, že měl být v suchu, ale při bouřce se prostě neschoval. Další dva dny pak modul neustále ukazoval, že je venku 100% vlhkost. Musel jsem ho z okna sundat, rozebrat a nechat vysušit uvnitř.

Třetí nevýhoda byla u vnitřního modulu, který nevydržel bez nabíječky ani den. Bylo tedy lepší nechat modul stále připojený k síti.

Závěr

Pokud někdo chce být stále informován o tom, jaké má doma a za oknem počasí, vlhkost, tlak… Pak je Netatmo fantastický pomocník. Je to asi nejlepší meteostanice, která je na trhu. Je velmi komplexní a hlavně spolupracuje s internetem, což je velká výhoda. Na druhou stranu je tahle výhoda limitována velmi vysokou cenou, která dělá z Netatmo pomocníka jen pro úzký okruh lidí.

K testu zapůjčila meteostanici Netatmo společnost Alza.cz