Již dávno slovo těstoviny, jak se dnes velmi rádo říká pasta, neznamená jen špagety. Druhů těstovin se nám nabízí velké množství ve všech možných tvarech a s původními jmény, které nám vštípili Italové. Často se nám proto může stát, třeba při objednávání nějaké té těstovinové lahůdky v restauraci, že ani netušíme jaký druh pasty nám bude naservírován – široké nudle, krátké trubičky, mašličky či plněné taštičky. Pojďme se tedy podívat, jak se italské těstoviny dělí. Není pasta jako pasta Autor: archiv V základu se těstoviny dělí na plněné a neplněné a dále pak podle tvarů. Mezi plněnými těstovinami najdeme: Tortellini, Ravioli, Cappelleti a Canelloni. A jak tyto druhy těstovin vypadají a čím jsou plněné? Tortellini jsou těstovinové taštičky ve tvaru prstýnků, v nichž se ukrývá masová nebo sýrová náplň. Ravioli jsou těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Cappelleti jsou plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků. Canelloni jsou závitky z nudlového těsta naplněné různými náplněmi. Z neplněných jsou pro nás asi nejznámější Spaghettini, Fettucine, Tagliatelle, Makkaroni, Penne, Rigatoni, Lasagne, Farfalle, Fusilli, Stelline. A co to či ono je? Spaghettini jsou velmi tenké špagety. Fettucine jsou široké nudle. Tagliatelle jsou širší dlouhé nudle. Autor: archiv Makkaroni jsou široké roury. Penne jsou široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky. Rigatoni jsou podobné penne, jen delší a s rovnými konci. Lasagne jsou asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty. Farfalle jsou těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků. Fusilli jsou vřetena. Stelline jsou malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek. Kromě základních těstovin se vyrábějí také těstoviny barvené - zelené, obarvené špenátovým koncentrátem, růžové, obarvené rajčatovým protlakem atd. Těstoviny na talíři Uvařit si těstoviny nedá žádnou velkou práci a není to žádný složitý úkol. Návodem, jak si těstoviny uvařit, se tu tedy zabývat nebudeme, ten je napsán na každém balení a tímto návodem se stačí jen řídit. Raději si prozradíme nějaký ten recept. Tagliatelle s gorgonzolou Pro čtyři osoby si připravíme: 400 g tagliatelle, 225 g sýra gorgonzoly, 25 g másla, 1,5 plnotučné smetany, 2 lžíce suchého bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku kukuřičné škrobové moučky, 4 jemně nasekané snítky šalvěje, sůl a bílý pepř. Autor: archiv Do vroucí, osolené vody, do které jsme přidali lžíci oleje, dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu a vrhneme se na přípravu omáčky. Tu připravíme tak, že ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme 175 g gorgonzoly a necháme na mírném ohni rozpustit (cca 2 minuty). Poté přidáme smetanu, víno a kukuřičnou moučku a šleháme, dokud se vše nespojí. Dále vmícháme šalvěj a dle chuti osolíme, opepříme a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Po uvaření těstoviny scedíme a promícháme se lžící olivového oleje. Jednotlivé porce poté přelijeme sýrovou omáčkou a hned podáváme. Těstoviny je vhodné podávat v hlubokých talířích nebo nejlépe na speciálních pro ně určených. Další zajímavé recepty naleznete zde -td-