Již dávno slovo těstoviny, jak se dnes velmi rádo říká pasta, neznamená jen špagety. Druhů těstovin se nám nabízí velké množství ve všech možných tvarech a s původními jmény, které nám vštípili Italové. Často se nám proto může stát, třeba při objednávání nějaké té těstovinové lahůdky v restauraci, že ani netušíme jaký druh pasty nám bude naservírován – široké nudle, krátké trubičky, mašličky či plněné taštičky. Pojďme se tedy podívat, jak se italské těstoviny dělí. Není pasta jako pasta V základu se těstoviny dělí na plněné a neplněné a dále pak podle tvarů. Mezi plněnými těstovinami najdeme: Tortellini, Ravioli, Cappelleti a Canelloni. A jak tyto druhy těstovin vypadají a čím jsou plněné? Tortellini jsou těstovinové taštičky ve tvaru prstýnků, v nichž se ukrývá masová nebo sýrová náplň. Ravioli jsou těstovinové taštičky ve tvaru čtverečků. Cappelleti jsou plněné těstoviny ve tvaru malých kloboučků. Canelloni jsou závitky z nudlového těsta naplněné různými náplněmi. Z neplněných jsou pro nás asi nejznámější Spaghettini, Fettucine, Tagliatelle, Makkaroni, Penne, Rigatoni, Lasagne, Farfalle, Fusilli, Stelline. A co to či ono je? Spaghettini jsou velmi tenké špagety. Fettucine jsou široké nudle. Tagliatelle jsou širší dlouhé nudle. Makkaroni jsou široké roury. Penne jsou široké kratší rourky se skosenými konci, nazývané též makaronky. Rigatoni jsou podobné penne, jen delší a s rovnými konci. Lasagne jsou asi 2,5 cm široké a 8 cm dlouhé těstovinové pláty. Farfalle jsou těstoviny ve tvaru mašliček - motýlků. Fusilli jsou vřetena. Stelline jsou malé hvězdičky, které se používají jako zavářka do polévek. Kromě základních těstovin se vyrábějí také těstoviny barvené - zelené, obarvené špenátovým koncentrátem, růžové, obarvené rajčatovým protlakem atd. Těstoviny na talíři Uvařit si těstoviny nedá žádnou velkou práci a není to žádný složitý úkol. Návodem, jak si těstoviny uvařit, se tu tedy zabývat nebudeme, ten je napsán na každém balení a tímto návodem se stačí jen řídit. Raději si prozradíme nějaký ten recept. Tagliatelle s gorgonzolou Pro čtyři osoby si připravíme: 400 g tagliatelle, 225 g sýra gorgonzoly, 25 g másla, 1,5 plnotučné smetany, 2 lžíce suchého bílého vína, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku kukuřičné škrobové moučky, 4 jemně nasekané snítky šalvěje, sůl a bílý pepř. Do vroucí, osolené vody, do které jsme přidali lžíci oleje, dáme vařit těstoviny dle návodu na obalu a vrhneme se na přípravu omáčky. Tu připravíme tak, že ve velké pánvi rozpustíme máslo, přidáme 175 g gorgonzoly a necháme na mírném ohni rozpustit (cca 2 minuty). Poté přidáme smetanu, víno a kukuřičnou moučku a šleháme, dokud se vše nespojí. Dále vmícháme šalvěj a dle chuti osolíme, opepříme a za stálého míchání na mírném ohni přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud omáčka nezhoustne. Po uvaření těstoviny scedíme a promícháme se lžící olivového oleje. Jednotlivé porce poté přelijeme sýrovou omáčkou a hned podáváme. Těstoviny je vhodné podávat v hlubokých talířích nebo nejlépe na speciálních pro ně určených. Další zajímavé recepty naleznete zde -td-