Řekové jsou známí tím, že jedí rádi a jedí hodně. Jejich tradiční kuchyně přitom není nijak nezdravá, potrpí si na čerstvé ingredience a využívá bohatou škálu zeleniny a bylinek. Protože pro chov skotu nejsou v Řecku ideální podmínky, živočišné výrobky se získávají hlavně z ovcí a koz. Řecké sýry a jogurty patří k nejvyhledávanějším na světě.

Chcete-li si aspoň jeden večer připadat jako v Řecku, prostřete si pod širým nebem a připravte si pochoutky ze středomořského receptáře:

Řecké kofty

Potřebujeme: 500 g mletého masa, 1/2 cibule, 3 stroužky česneku, hrst čerstvé petrželky, hrst lístků máty, lžička strouhaného zázvoru, lžička mořské soli, lžička koriandru, lžička římského kmínu, 1/2 lžičky hřebíčku, 1/2 lžičky mleté skořice

Postup: Cibuli a bylinky najemno nasekáme, česnek utřeme. Všechny přísady jemně promícháme v míse a necháme hodinu rozležet v lednici. Ze směsi pak navlhčenýma rukama tvoříme válečky, kterými "oblepíme" špejle. Kofty ještě uložíme na půlhodinku do chladu, pak je potřeme olivovým olejem a vkládáme na gril. Opékáme zvolna z obou stran.

Souvlaki

Jde vlastně o špízy - malé, marinované kousky masa napíchané na špejli či jehle se opečou na grilu a podávají s pita chlebem, zeleninovým salátem a jogurtovým dresinkem (tzatziki). Pro souvlaki si můžete vybrat jakékoli libové maso - kuřecí, skopové či vepřové.

Marináda: 1/3 hrnku olivového oleje, 1/4 hrnku vinného octa, šťáva z 1 citronu, 4 prolisované stroužky česneku, lžička oregana, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře, 1 pol. lžíce červené papriky

Kousky masa před grilováním marinujeme nejméně 2-3 hodiny v lednici, zakryté fólií.

Tzatziki

Potřebujeme: 500 g řeckého jogurtu, 1 okurku hadovku, 2 stroužky česneku, 3 lžíce extra panenského olivového oleje, hrst čerstvého kopru, sůl

Postup: Okurku oloupeme a nastrouháme najemno. Přebytečné vody ji zbavíme tak, že ji vymačkáme přes sítko nebo v dlaních. Vzniklou hmotu smícháme s jogurtem, koprem a utřeným česnekem, osolíme a nakonec přelijeme olivovým olejem. Misku s tzatziki můžeme ozdobit černými olivami.

Grilované lilky s rajčaty a sýrem feta

Potřebujeme: 2 lilky, 2 rajčata, 1 cibule, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky dle chuti (např. oregano, tymián nebo petrželka), hrst černých oliv, 100 g sýru feta, drcený pepř, sůl, 3 lžíce olivového oleje

Postup: Lilky podélně rozkrojíme a zbavíme semen. Vydlabeme z nich dužninu a smícháme ji s pokrájenými rajčaty. V pánvi rozehřejeme olivový olej a osmahneme na něm nadrobno pokrájenou cibulku. Přidáme zeleninu, osolíme, opepříme a chvilku opékáme. Potom přidáme česnek, bylinky, rozdrobenou fetu a kolečka oliv a touto směsí naplníme vydlabané lilky. Ty potom můžeme dát zapéct na půlhodinku do trouby, nebo je vložíme do grilovací misky a pečeme je na grilu přikryté poklicí.