S oblibou skandinávského stylu se v ložnicích čím dál více objevují jednoduchá dřevěná čela postele, která si kutilové mohou vyrobit sami z prken nebo palet. Využít lze i moderní dřevěné obkladové panely, jež jsou dostupné v mnoha rozličných vzorech, jejich cena je však vyšší.

Dřevěné čelo s originální patinou si snadno vyrobíte sami: zkuste prkna nejprve natřít tmavší podkladovou barvou (hnědou, tmavě červenou, tmavě modrou, tyrkysovou - máte-li doma zbytky různých barev, každé prkno může být jiné!), nechat zaschnout, přetřít světlou barvou (třeba bílou), opět nechat zaschnout, a povrch nerovnoměrně zbrousit brusnou houbičkou tak, aby někde prosvítala barva spodní a jinde jste se probrousili až na dřevo. Nakonec se povrch očistí a přelakuje.

Obklad za postelí samozřejmě nemusí být jen dřevěný. Záleží na stylu, v jakém ložnici pojímáte. Kamenné obklady dodají místnosti nádech luxusu, cihlové pásky jdou ruku v ruce se stylem industriálním, útulnému bohémskému doupěti bude slušet závěsný koberec s mandalou.

V moderních ložnicích není ani výjimkou, že se klasické čelo postele zcela ztrácí a obloží se rovnou celá stěna. Hrstku nápadů, jak stěnu za postelí ozvláštnit, nabízí fotogalerie.