Zbojnické špízy pro masožravce

Suroviny: 250 g jehněčí kýty, 250 g libového vepřového masa, 200 g slaniny, 2 cibule, 2 zelené papriky, svazek petrželky, 1 bobkový list, několik kuliček celého černého pepře, 2 lžíce vinného octa, sůl a mletý pepř

Postup: Maso nakrájíme na kostky, cibuli na silnější kolečka. Vinný ocet smícháme s trochou vody a svaříme s nasekanou petrželkou, bobkovým listem a kuličkami pepře. Připravenou octovou marinádou zalijeme osolené a opepřené maso. Na grilovací jehly střídavě napichujeme kousky masa a papriky, kolečka cibule a plátky slaniny. Grilujeme doměkka.

Kuřecí špízy pro milovníky Orientu

Suroviny: 4 kuřecí prsa, kelímek bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička římského kmínu, 2 lžičky sladké papriky, 1 lžička kajenského pepře, 2 lžičky kurkumy, 2 lžičky kari, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička skořice, 1 utřený stroužek česneku

Postup: Z jogurtu a koření připravíme marinádu, do které naložíme kousky kuřecího masa a necháme je odpočinout několik hodin v lednici. Máte-li rádi pálivé, proložte maso na jehle kousky chilli papričky.

Zeleninové špízy pro vegetariány

Suroviny: 2 menší cukety, 1 zelená paprika, 1 žlutá paprika, 1 cibule, asi 20 cherry rajčátek, hrst žampionů, 5 lžic olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, bazalka, tymián, drcený pepř

Postup: Cukety a cibuli nakrájíme na kolečka, papriky na kousky. Olivový olej smícháme s citronovou šťávou, bylinkami a pepřem. Takto připravenou marinádou pokapeme zeleninu a lehce promícháme v míse. Špízy grilujeme na mírném žáru asi 7 minut z každé strany. Do marinády lze dle chuti přidat i lžíci octa Balsamico a utřený česnek.

Špízy z mletého masa na řecký způsob

Suroviny: 500 g mletého masa (hovězí nebo jehněčí, případně půl na půl), hrstka čerstvého tymiánu, 3 stroužky česneku, chilli koření (kolik snesete), lžička římského kmínu, sůl a pepř, trocha mouky

Postup: Maso důkladně promícháme s tymiánem, kořením, prolisovaným česnekem a najemno nakrájenou cibulkou. Nemusíme přidávat vajíčko, jak je českým zvykem, hmota drží při sobě i bez něj. Poprášíme moukou a tvarujeme špalíčky, které napíchneme na grilovací jehly. Trochu je obalíme v mouce, aby se nelepily k tácu. Grilovací mřížku potřeme olejem a špízy grilujeme ze všech stran, až získají krásnou tmavě hnědou barvu. Podáváme nejlépe s jogurtovým dipem.