Popravdě řečeno, moderní medicína je k afrodiziakálním účinkům čokolády poměrně skeptická. Je ale pravda, že konzumace výrobků s vysokým obsahem kakaa v našem těle zvyšuje hladinu endorfinů neboli hormonů štěstí, díky kterým se nám zlepšuje nálada. Pro pocit uvolnění si tedy nějakou tu bonboniéru na Valentýna klidně načněte.

Příznivé účinky na libido byly v minulosti přisuzovány mnoha dalším potravinám; ze zeleniny jmenujme chřest a celer, ze živočišné říše uveďme mořské plody, typickým zástupcem ovoce jsou pak šťavnaté a láskyplně rudé jahody. Zapomenout nesmíme ani na koření. Chilli papričky rozproudí krev v žilách, skořice rozdráždí smysly, bazalka povzbudí touhu. Zkuste některé z těchto ingrediencí zakomponovat do lehkého valentýnského menu a přesvědčte se na vlastní kůži, zda měli naši předkové pravdu. Pro inspiraci nabízíme dva recepty.

Těstoviny s krevetami a rajčatovou omáčkou

Suroviny pro 2 osoby: 250 g špaget, 200 g loupaných krevet, hrst nasekané celerové nati, 1 menší červená cibulka, 1 chilli paprička, 1-2 stroužky česneku, 2 velká rajčata, 4 cherry rajčátka, olivový olej, drcený černý pepř, bazalka

Postup: Špagety uvaříme dle návodu a slijeme. Velkým rajčatům nařízneme slupku a spaříme je vařící vodou, aby se dala oloupat (můžete je na minutku přihodit k vařícím se špagetám, pak je jen lžící vyjmete a oloupete). V pánvi na troše olivového oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, chilli papričku a plátky česneku. Poté přihodíme krevety, celerovou nať a rajčata nakrájená na kostičky. Ochutíme pepřem a za občasného míchání restujeme, až se rajčata rozpadnou v hustou kaši. Na závěr přidáme rozpůlená cherry rajčátka a prohřejeme. Promícháme se špagetami a zdobíme bazalkou.

Jahodový cheesecake

Suroviny: 170 g sušenek typu Albert, 70 g másla, 250 g sýru mascarpone, 250 g jemného tvarohu, kelímek smetany ke šlehání, 200 g cukru, šťáva z 1 citronu, čerstvé jahody na ozdobu

Na polevu: 200 g mražených jahod, 1 lžička kukuřičného škrobu, 2 lžíce cukru

Postup: Sušenky rozdrtíme, smícháme se změklým máslem a směsí vyložíme dno dortové formy. Je-li těsto příliš tuhé, můžeme ho zvláčnit trochou rumu. Smetanu zlehka vyšleháme a následně do ní zašleháme i tvaroh, mascarpone, cukr a citronovou šťávu. Hmotu nalijeme na sušenky a necháme několik hodin odležet v lednici (cheesecake je úplně nejlepší, pokud ho vyrobíte den předem). Nakonec si připravíme polevu: mražené jahody necháme přejít varem v troše vody, osladíme cukrem a poté k nim přisypeme lžičku kukuřičného škrobu. Rychle mícháme, aby se netvořily hrudky. Jakmile směs zhoustne, rozetřeme ji na cheesecake a necháme ještě přibližně hodinu vychladnout.