Jižní místnosti mají nespornou výhodu celodenního kvalitního světla, navíc je během jasných dnů prohřívají a oživují sluneční paprsky. V jejich svitu se všechno zdá optimističtější a veselejší, což nám při zařizování jižních místností otevírá široké možnosti. Chceme-li ovšem dosáhnout alespoň iluzorního ochlazení příliš ohřívaného interiéru, obzvlášť pokud se jedná o pracovnu nebo ložnici, měli bychom se řídit několika pravidly.

Podlaha ve světlých a chladných tónech

Sedačka, obývací pokoj, kamenný obkladPokud se v extrémně světlém interiéru cítíme dobře, můžeme i do světlého jižního interiéru zvolit světlou podlahu. S ohledem na charakter příchozího světla je vhodnější spíše chladná, případně neutrální barevnost. Ze světlých dřevin je optimální javor nebo dub, jehož studený podtón dodá místnosti klasickou eleganci a vytvoří dokonale univerzální základ pro vybavení v libovolném stylu. Interiéry v cottage stylu inspirovaném francouzským venkovem nejlépe vyniknou na podlaze z dubových prken mořených v široké škále chladných odstínů. Výborně vypadá lomená bílá, která vytváří skvělý základ pro masivní dřevěný nábytek, ale velmi efektní je také holubičí šeď nebo světlounce modrá, která s sebou nese vzpomínku na dovolenou u moře. V jižním interiéru se nemusíme obávat ani syté a tmavé dřevěné podlahy – výborně vypadá například elegantní ořech. Protože celoplošný koberec by v jižní místnosti působil zbytečně teple, dejme přednost hladkým podlahám, které se navíc výborně udržují. Pokud pro větší komfort, tepelnou izolaci a tichý provoz zvolíme do ložnice nebo dětského pokoje celoplošný koberec, je vhodnější praktický smyčkový v elegantním neutrálním odstínu. U PVC, linolea a speciální podlahové stěrky můžeme vybírat vhodný odstín z téměř neomezené barevné škály.

Stěny v tónech modré či zelené

Obývací pokoj, pohovka, bytové doplňkyS optickým ochlazením přehřívaných jižních místností nám pomohou barvy. Pokusy bylo prokázáno, že studené barvy dokáží rozpálenou místnost pocitově ochladit až o několik stupňů Celsia. Příslušnou tělesnou reakci vykazovaly v místnostech vymalovaných chladnými odstíny testované osoby navzdory tomu, že byly slepé! Význam barev při zařizování interiéru proto není radno podceňovat. Mezi nejstudenější barvy palety patří modrá a zelená. Modrá barva se po delší odmlce opět dostává na výsluní – byla dokonce vyhlášena barvou roku 2010. Aktuální jsou především její světlé vzdušné odstíny navozující iluzi dálky a hloubky spolu s pocity bezstarostnosti a dokonalé relaxace. Obzvlášť svěží je azurová modř, vzniklá spojením modré se zelenou. Zelená je obecně vnímána jako teplejší barva než modrá, přesto velmi účinně podporuje koncentraci a relaxaci. Má mnoho podob od poněkud posmutnělé a vážné khaki k temným odstínům lesa až po bezstarostnou modrozelenou mořské hladiny nebo rozvernou limetkovou žlutozelenou. Nejteplejší ze studených barev je fialová, vzniklá spojením chladné modré s teplou červení. Na jejich vzájemném poměru pak záleží, zda bude mít výsledný odstín blíže ke studenému nebo chladnému barevnému spektru.

Jaké barvy zvolit? Máme tři tipy pro různé povahy

Televize, televizní stolekPři vytváření atmosféry interiéru hraje spolu s výmalbou klíčovou roli podlaha. V jižních interiérech se nemusíme obávat použít na podlahu studené materiály, jakými jsou kamenná i keramická dlažba nebo speciální cementové stěrky. Aby dřevěná podlaha nepůsobila v přehřívaných jižních místnostech příliš teple, je vhodnější volit dřeviny v chladných odstínech. Prázdninovou atmosféru vytvoříme kombinací světlých dřevin a nadčasově krásné námořnické kombinace barev – bílé a modré, oživené citlivě dávkovanou červení. Kombinace několika odstínů zelené a modré na stěnách vytvoří v přehřívané jižní místnosti relaxační atmosféru, kterou příjemně prohřejí drobné doplňky v zářivě teplých barvách. Větší tmavé plochy ořechové podlahy a šedých stěn nejen pohltí přemíru světla a slunce, ale dodají místnosti noblesu a eleganci. Kontrast a vzruch sem vnesou zářivě bílá dvířka tmavého nábytku a barevné akcenty v magických odstínech fialové a zelené. Jiskru decentně tmavšímu interiéru dodají skleněné a kovové lesklé doplňky.

Časopisy, Dům a zahrada, bydlení-Ing. arch. Veronika Haroldová, Dům a zahrada 8/2010-

Jaký vybrat nábytek, čím zastínit okna, které osvětlení a dekorace jsou pro přesluněné jižní místnosti ideální? To se již dozvíte v srpnovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 20. 7. 2010. Hlavním tématem srpnového vydání je beton a stavby z něj.

Prohlédněte si zdarma květnové číslo časopisu Dům a zahrada