Přestože každý griluje podle svých chutí, i letos máme jasného favorita – pěkně prorostlou vepřovou krkovičku. Právě ta si dobře rozumí s marinováním, ale i to můžete zkusit jinak. Vlastně obráceně, až po tepelné úpravě.
Nabízíme super radu: co dělat, když vám chytne gril? Neuvěříte, čím lze plameny uhasit. Snadno a rychle:
Proč marinovat
Obecně se marinuje maso, u něhož chcete zvýraznit chuť. Základem většiny marinád je olej, sůl, bylinky a koření a také kyselá složka. Nicméně můžete to udělat po svém, a dokonce maso ani nemusíte nakládat do marinády před grilováním, ale až po něm. A pozor, v našem receptu jde o teplou marinádu.
Zelenina se hodí ke každému masu, stačí ji správně vybrat. „Například k rybám se hodí cuketa či lilek, které nakrájejte na kolečka o tloušťce alespoň 1 cm. K vepřovému masu lze použít kořenovou zeleninu a v kurzu je v poslední době také zelí,“ říká kuchař Zdeněk Marcín, autor receptů.
Krkovice plus salát s dipem z grilovaných paprik
Suroviny pro 4 osoby: 4 plátky vepřové krkovice, sůl, pepř, česnek, rozmarýn, dále na salát: 500 g rajčat, 500 g paprik, sůl, pepř, vinný ocet, dále na dip: 300 g upečených rozmixovaných paprik, 50 ml olivového oleje, sůl, pepř
Postup: Vepřovou krkovičku osolte, opepřete a dejte na dobře rozpálený gril. Teplota se má pohybovat kolem 220 °C, pak grilujte maso z každé strany asi 4 minuty. Hotovou krkovičku odložte do pánve s rozehřátým olejem, česnekem a bylinkami. Teplota oleje by měla být zhruba 55 °C. Zde maso nechte odpočívat asi 10 minut.
Mezitím bude váš pomocník krájet zeleninu na salát, kterou ochutí. A vy nachystejte dip: do kastrolu dejte olej, zahřejte ho, přidejte sůl, pepř a rozmixované papriky. Krátce povařte, nechte vychladit, smíchejte se salátem. A můžete podávat s krkovičkou, kterou jste po stanoveném čase vyndali z marinády.
Tenhle hot dog si zamilujete
Další změnu chutí nabízí i tak obyčejné jídlo jako párek v rohlíku. Stačí nahradit párek naší tradiční vinnou klobásou, přidat osmaženou cibulku a hlavně dochucující tečku zvanou relish (v našem případě jde o zeleninovou směs) a máte hotovo.
Možná ji považujete za příbuznou bílé bavorské klobásy, což nelze vyloučit. Přitom vinná klobása je skutečně česká specialita. Navíc jemnější. Vinné klobásy se mezi sebou liší tím, z čeho se vyrábí, tradiční je složení s převažujícím podílem vepřového masa (60 procent celkem: 50 procent tučnějšího a 10 procent libového) a hovězího (15 procent). Nicméně podíl masa může být i nepatrně jinak. Samozřejmě potřebujete také víno, nejlépe muškátové, pečivo a koření. Směs se plní do přírodních střívek. Kromě složení poznáte ideální vinnou klobásu až poté, co ji sundáte z grilu. Správně by neměla popraskat ani se nějak záhadně zmenšit. Pokud se to nestane a ještě ucítíte příjemně navinulou chuť, pak jste koupili dobře.
Hot dog jinak
Suroviny pro 6 osob: 600 g vinné klobásy, 6 kusů pečiva na hot dog, 100 až 150 g cibule (na osmažení), 30 g strouhaného eidamu, dále na relish: 100 g nakládaných okurek, 30 g jarní cibulky, 20 g hořčice, sůl, pepř
Postup: Nejprve si připravte hořčičný relish. Nakládané okurky nakrájejte na malé kostičky, přidejte najemno nakrájenou jarní cibulku a hořčici. Dochuťte a zamíchejte, dejte odležet do lednice. Vinnou klobásu opečte na grilu dozlatova. Pak na pánvi osmažte nakrájenou cibuli a nastrouhejte sýr. Do rohlíku dejte hořčičný relish, vložte klobásu a před podáváním ještě přidejte osmaženou cibulku a sýr.
Zdroj: Kaufland, Maso v normě