Do silvestrovského hodování zbývají dva dny, a tak máme ještě čas na dotažení vymyšleného jídelníčku. Střízlivější Silvestr doma u televize se může, ale také nemusí nést jen v obligátním duchu chlebíčky - vánoční cukroví - šampus. Menu může být zajímavé, ale také poměrně nenáročné a lehké. Gastronomická klasika Dodržujeme-li tradici a neodpustíme si půlnoční ovar a potom čočku, aby nás v novém roce neopustily peníze, během večera zvolíme sice více chodů, ale vymyslíme je tak, aby se vhodně doplňovaly a nepřesytily nás. A přitom nemusíme vymýšlet nic složitého – příkladem je jedna z nejvděčnějších a nejvyhledávanějších pochoutek - šunka. Nepřejí se a není nám po ní těžko, což se na Silvestra hodí. Vařená šunka od kosti je lahůdkou, kterou stačí zdůraznit jen dobrým křenem. Šunku ale také můžeme grilovat v troubě. Nejdříve šunku v celku (s kostí nebo bez ní) uvaříme – doba varu bude 45 minut na jedno kilo masa. Smícháme 4 lžíce jemné francouzské hořčice (může ale být i obyčejná plnotučná, přidat do ní můžeme pepř čtyř barev), lžíci škrobové moučky, lžičku cukrového sirupu a jeden žloutek. Šunku přemístíme do kastrolu, tučná místa šikmo nařízneme, nepatrně posolíme a potřeme připravenou směsí. Povrch jemně posypeme strouhankou a grilujeme asi čtvrthodinu při teplotě 200oC. Sýry – úspěch zaručen Po celý večer můžeme konzumovat místo různého slaného pečiva, které obsahuje hodně tuku i soli, sýr. Sýry skvěle doplní dobrá vína, sýrové mísy vytvoříme podle svého gusta a fantazie; použijeme tvrdé sýry, slané a uzené sýry, zrající sýry typu camembert, dále roquefort (niva, danish blue), čerstvé kořeněné sýry, delikátní kozí sýry… Chuť zrajících sýrů necháme rozvinout v pokojové teplotě podle návodu. Štrůdly na slano K vínu může také přijít k chuti něco méně obvyklého – a dodejme, že také rychle připraveného. Lístkové těsto rozválíme a poklademe sýrovou směsí. Připravíme ji z balkánského sýra, trochu zředěného mlékem a nastaveného troškou lučiny. Nemusíme dosolovat, ale přidáme čubricu, případně ještě oregano nebo bazalku. Štrůdl potřeme šlehaným vejcem a upečeme na pomaštěném plechu. Dá se jíst studený, ale chutná zejména teplý. Obdobně můžeme udělat pirohy: těsto rozválíme na 8 čtverců, naplníme sýrovou náplní a přehneme do trojúhelníku. Sýr můžeme střídat s houbovou náplní – do těsta dáme směs z podušených ochucených hub. -ag-