Vánoční úklid je rituál v mnoha domácnostech, ovšem skloubit důkladné gruntování se zaměstnáním, péčí o děti, sháněním a balením dárků, vytvářením výzdoby a pečením cukroví je někdy opravdu náročné. Přesto všichni chtějí zasednout ke svátečnímu stolu v čistém a uklizeném bytě. Poradíme vám, jak takový byt vykouzlit doslova na poslední chvíli.

Soustřeďte se na místo štědrovečerní večeře a nadílky

V prvé řadě se soustřeďte na místnost, kde budete Štědrý večer trávit, takže nejspíš obývací pokoj, dnes často spojený s kuchyní. Uklízení sklepa, komory nebo šatních skříní už nechte opravdu na jindy. Ukliďte rozházené věci, poházené oblečení, hračky, časopisy. Čisté oblečení dejte do skříně, špinavé do koše na špinavé prádlo, věci dejte na své místo nebo vyhoďte, pokud se jedná třeba o použité obaly nebo staré noviny. Otřete prach na viditelných místech, pokud někde visí pavučina ze stropu, seberte ji smetákem, omeťte prachovkou lustr. Vyleštěte stůl, u kterého budete stolovat. Pokud už máte hotové jídlo, ukliďte kuchyňskou linku, špinavé nádobí ve většině domácností naštěstí vyřídí myčka.

Vyměňte lůžkoviny a ručníky, ale neperte

Převlékněte postele a vyměňte ručníky a utěrky, použité dejte do koše na špinavé prádlo. Pračku už nezapínejte. Vánoční pověra říká, že praní na Štědrý den přináší do domácnosti smůlu a neštěstí, ale i když nejste pověrčiví, na pořadu dne 24. prosince jsou jiné aktivity než manipulace s prádlem. Povlečení i ručníky klidně v koši na špinavé prádlo pár dní počkají.

Čisté WC je základem

Na drhnutí koupelny už čas není, ale ne nadarmo se říká, že „kultura národa se pozná podle čistoty záchodu“. A to platí i pro domácnost. Vyčistěte tedy alespoň WC, na vnitřek mísy použijte dezinfekci, která nejen zničí bakterie a vodní kámen, ale dá celé koupelně nádech hygienické čistoty. Vyleštěte zrcadlo, a pokud je ještě trocha času, umyjte umyvadlo.

Podlahy a odpadky nakonec

Jako poslední vyluxujte nebo vytřete, nebo minimálně zameťte. V časové tísni se opět soustřeďte na frekventované prostory, čistou podlahu tedy vykouzlete alespoň v pokoji, kde budete Štědrý večer trávit. Zvlášť pokud vám přijde návštěva, například rodiče, tak zameťte i předsíň a srovnejte obuv a oblečení u vchodu, aby hora bot a bund nebyla tím prvním, co návštěvě po příchodu padne do oka. Nakonec vyneste odpadky.

Tip na závěr: pokud se o jednotlivé úkoly podělí co nejvíc členů domácnosti, vše proběhne ještě rychleji.