Děti už mají pár dnů podzimní prázdniny, ale i dospělí získají den volna, dnes si připomínáme vznik samostatného Československa. Když to spojíte s některou z mnoha akcí, jež se tento prodloužený víkend chystají, užijete si parádní mini dovolenou.

Za zvířaty

  • V liberecké ZOO mají dnes 28. 10. otevřeno až do 21 hodin a ty, kdo se nebojí, čeká strašidelná stezka (doporučujeme dětem starším 10 let). V dolní části ZOO bude jezdit strašidelný vláček a malé děti si užijí dobrodružství v dětském koutku, který bude otevřený až do 20 hodin (od 17 hodin je potěší loutková pohádka). A když už budete v Liberci, ve státní svátek máte šanci vidět reprezentační prostory historické radnice a také vystoupat na její věž a pokochat se výhledy.
  • V přírodní rezervaci Milovice, mezi městy Milovice a Benátky nad Jizerou, spatříte něco skutečně výjimečného - tři zástupce velkých kopytníků na jednom prostoru. Jde o zubry, divoké koně a pratury. Takže tady žádný speciální program chystat nemusíte, odehrává se každý den.

Něco na chuť

  • Ještě stihnete další úžasnou podívanou, tradiční výlovy rybníků, které jsou spojené s ochutnávkou rybích pochoutek. Například dnes zamiřte k 5. největšímu třeboňskému rybníku Záblatský. Oblast Aše láká zájemce tuto sobotu k rybníku Olše a v neděli k rybníku Březovka. Výlov rybníka Olšovce v Jedovnici se uskuteční 28. a 29. října 2022.
  • Z jiného chuťového soudku je pozvánka do klášterní restaurace areálu Želiv, máte to kousek jak z Pelhřimova, tak z Humpolce. Kulinární zážitek spojte s některou prohlídkou této národní kulturní památky, nebo tu rovnou můžete přespat. A druhý den zajet do pelhřimovského muzea rekordů.

Za památkami s bonusem

  • V Brně vyhlásili samostatné Československo 29. října před 104 lety z balkonu Besedního domu a právě tahle nádherná novorenesanční budova láká na autentické prohlídky. Organizátoři je připravili zvlášť pro dospělé a zvlášť pro děti ve věku 6 až 12 let, přičemž ratolesti si navíc můžou vyzkoušet různé hudební nástroje (budova je sídlem brněnské filharmonie).
  • Právě dnes se po několikaleté rekonstrukci znovu otevírá pražské Armádní muzeum Žižkov, které před pár dny bodovalo v soutěži Stavba roku 2022. Nejen malé i velké kluky potěší nové expozice připomínající naše vojenské dějiny, k vidění je více než 7000 předmětů. A pozor, vstup je zdarma.

Pestrá podívaná

  • Na hradě Sovinec, jehož počátky spadají do 14. století, nebudete vědět, co dřív. Od 28. do 30. října zde končí tradiční sezonu ve velkém stylu. Součástí programu jsou vystoupení pro děti, šermířské souboje, ukázky práce sokolníků a jiné radosti.
  • Sychrovský zámek pro své návštěvníky připravil interaktivní prohlídky na motivy pohádky Sůl nad zlato. Trvají hodinu, pořádají se od 28. do 30. října a díky nim zase jinou formou poznáte tento úžasný novogotický skvost.

Zdroj: kudyznudy.cz