Letos v prosinci si připomeneme tři sta let od úmrtí geniálního architekta Santiniho, který se narodil a zemřel v Praze. Nejen v našem hlavním městě po sobě zanechal památky, které můžete dodnes obdivovat. A na konci článku vám nabízíme zábavnou hru pro celou rodinu.

Tady je malá ochutnávka:

Zdroj: Youtube

Tři zajímavosti

Svou první zakázku údajně získal, když mu bylo 23 let. Mělo jít o vedení stavby konventu cisterciáckého kláštera v Praze-Zbraslavi. Zanedlouho dostal na starost obnovu a přestavbu původně gotického klášterního kostela Nanebevzetí P. Marie v Kutné Hoře-Sedlci. Doslova ho pozvedl z ruin, navíc tehdy šlo o největší svatostánek v našich zemích. Ale prvním jeho zcela původním projektem byla kaple sv. Anny u zámku v Panenských Břežanech, postavená na půdorysu trojúhelníku. Ostatně vynikající znalosti matematiky a geometrie jsou stejně jako kreativita pro Santiniho typické.

Kde najdete největší perlu

Ve Žďáru nad Sázavou zanechal Santini celou řadu stop, ale nejslavnější je poutní kostel sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve tvaru hvězdy. Už téměř 30 let patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Pro kostel je typická hvězda, číslo pět a jazyk. Kostel má půdorys ve tvaru pěticípé hvězdy a také pět ambitů, rovněž pět vchodů. A ve vrcholu kostelní kopule je znázorněný červený jazyk.

Pojďte s námi na prohlídku:

Zdroj: Youtube

Symbolika nad Vltavou

Vše má hlubokou symboliku. Santini vycházel z legendy o našem nejznámějším světci Janu Nepomuckém, patronu všech řemesel, které provází voda. Traduje se, že Jan Nepomucký nechtěl králi Václavu IV. prozradit zpovědní tajemství, proto mu panovník nechal uříznout jazyk a Jana hodit do vody. A proč pět a hvězda? V místě, kde světec utonul, se měla objevit koruna složená z pěti hvězd. Dokážete ho najít i dnes, stalo se to někde poblíž sochy sv. Jana Nepomuckého na pražském Karlově mostě.

Ještě chvíli v Praze

Desítky staveb architekta Santiniho jsou rozprostřené téměř po celé naší zemi, včetně Vysočiny. A samozřejmě i v našem hlavním městě. V Praze jde například o Thunovský (Thun-Hohenštejnský) palác v Nerudově ulici (dnes sídlo italského velvyslanectví). Určitě si všimněte i sochařské výzdoby hlavního portálu od barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. V katedrála sv. Víta navrhl Santini mramorovou oltářní mřížku. A na Bílé hoře upravoval a dostavoval poutní kostel Panny Marie Vítězné.

Křížem krážem naší vlastí

V Plasích architekt navrhl konvent (obytnou budovu) cisterciáckého kláštera. Jde o vynikající ukázku Santiniho umění stavět na vodě, budova byla založená na více než pěti tisících dubových pilotách. V Kladrubech řešil přestavbu kostela Nanebevzetí P. Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta. Až tu budete, překvapí vás svou výjimečnou prosvětleností v zadní části i oltářem podle Santiniho návrhu.

V Chlumci nad Cidlinou zaujme rodinný zámek Kinských - Karlova Koruna. Unikátní je už jeho půdorys: středový válec doplňují křídla čtvercového tvaru. Zámecký park je otevřený celoročně a letos by měla dojít do finiše revitalizace areálu. Počítá se s novým prohlídkovým okruhem zaměřeným na chov vzácného plemene koní Kinských.

Výlety pro celou rodinu

Odhalíte Santiniho šifru? Šifrovací hra pojmenovaná po geniálním architektovi vás zavede na šest míst, která jsou se Santinim spojená. Můžete jít po svých, vzít si kolo nebo zvolit běžnou dopravu, to je na vás. Plán zábavné hry pro celou rodinu a další informace najdete zde, neřídí se žádnou otevírací dobou, budete stále venku. A úspěšné řešitele čeká odměna!

Zdroj: santini.cz, Koruna Vysočiny